Mitt i Kista

Ortens bästa poet utsedd

”Ortens bästa poet” är 20-årige Liban Abdule från Tensta. Det stod klart när tävlingen, dit åtta poeter från olika förorter i Sverige hade kvalificer­at sig, avgjordes i Ungdomens hus i Rinkeby i helgen. – Det känns fantastisk­t, säger han.

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se

Liban Abdule passade på att ge beröm åt Iman Talabani som var motståndar­en i slutduelle­n. Han beskriver budskapet i sin poesi som att man ska våga vara sig själv och inte försöka vara någon annan.

Liban hade mycket stöd på plats. När hans namn lästes upp som vinnare rusade hans vänner upp på scen för att gratulera honom. Libans storebror Ahmed Abdirahman var också glad för sin lillebrors vinst.

– Jag är så stolt, det går inte att beskriva, säger han.

Tävlingskv­ällen på söndagen började med att de åtta finalister­na fick läsa upp sin poesi i två ronder.

De framförde oftast en väldigt direkt poesi med mycket inlevelse med berättelse­r om livet i förorten i centrum, ofta inspirerad­e av hip hop-traditione­n i framförand­et. De tusentals i publiken var i extas och hurra- de ständigt fram sina favoriter i tävlingen. ” Tio, tio!” var en ständigt återkomman­de fras i hejaropen när poängen skulle delas ut och flera finalister fick också tior under tävlingens gång.

De två med högst poäng fick sedan läsa upp ett sista stycke var i en slutduell. Det blev alltså Liban Abdule och Iman Talabani som möttes, och där Liban gick segrande ur striden.

Bland de som bedömde deltagarna fanns flera kändisar. Den kanske mest kände var sångerskan Seinabo Sey.

– Alla är så jävla grymma, var Seinabo Seys berömmande ord om deltagarna.

Bakom helgens tävlingar stod Förenade förorter som jobbar för unga och kultur i förorterna. Förenade förorter gör mycket, men den här tävlingen är lite av deras flaggskepp. Sanar Sokhan- ran från Förenade förorter tycker sig se en trend om vilken poesi som gäller på tävlingen.

– Det som verkar ha gått hem i år är att publiken verkar leta efter autenticit­et. Det ska inte kännas så konstlat, utan vara som en rå, oslipad diamant, säger Sanar Sokhanran.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON
 ??  ?? JURY. Seinabo Sey satt i juryn.
JURY. Seinabo Sey satt i juryn.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FRAMTRÄDAN­DE. Många poeter var riktigt duktiga med hög energi.
FOTO: JONAS CARLSSON FRAMTRÄDAN­DE. Många poeter var riktigt duktiga med hög energi.
 ??  ?? BÄST. Liban Abdule från Tensta vann.
BÄST. Liban Abdule från Tensta vann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden