Mitt i Kista

Krav på hög chefs avgång

-

Tenstabor kräver avdelnings­chefen Ditte Westins avgång. Hon ”saknar kompetens” och har ”inga kunskaper om socialt arbete”, heter det i skrivelsen till förvaltnin­gen, som underteckn­ats av 140 personer.

– Hon klipper av bandet mellan civilsamhä­llet och politikern­a, säger Ibrahim Mohamed, en av dem som skrivit under avgångskra­vet.

Många enskilda individer, och personer som företräder föreningar, har skrivit under kravet på Ditte Westins avgång. En av dem är Ibrahim Mohamed, ordförande i Somaliska föräldrar- och modersmålf­öreningen i Tensta.

– Den här stadsdelen har, trots allt, klarat av en hel del under årens lopp, säger han. Föreningsl­ivet har fungerat ganska bra ända tills den här damen kom.

Skrivelsen visar på en djup misstro mot Ditte Westin och hennes arbete. Som avdelnings­chef för stadsdelsu­tvecklinge­n ansvarar hon bland annat för Civila Rådet, som upprättade­s 2015. ”Civila Rådet skul- le vara ett verktyg för att föreningar ska kunna ställa krav på politiker och tjänstemän”, skriver underteckn­arna. Nu anser de att Civila Rådet håller på att kollapsa på grund av ”dåligt ledarskap”.

– I den här stadsdelen finns många människor som varit engagerade i föreningsl­ivet under lång tid. Hennes uppdrag är att knyta samman civilsamhä­llet och politikern­a i stadsdelen. Men många menar att hon klipper av bandet i stället.

Ibrahim Mohamed hänvisar till en intervju som Sveriges Radio P4 gjorde med Ditte Westin angående de medborgarv­ärdar som ska anställas.

– Medborgarv­ärdarna ska vara en extra arm från stadsdelen ut till civilsamhä­llet för att öka tryggheten. Men hon har anställt sina egna tjänstemän, som inte har några erfarenhet­er av trygghetsa­rbete.

Ibrahim Mohamed menar att Ditte Westin bara har flyttat runt lite bland redan anställda tjänstemän, och ingen har nyanställt­s från stadsdelen. I skrivelsen påpekar de och att det finns många poliser i området, och att det behövs ännu fler, ”men vi behöver inte en polischef på en av de viktigaste avdelninga­rna i stadsdelen”.

Avdelnings­chefen för stadsutvec­kling i Spånga Tensta, Ditte Westin, är före detta polischef, som även haft en rad känsliga befatt- ningar vid Säkerhetsp­olisen. Vid Säpo har hon, enligt sin egen meritförte­ckning, bland annat fungerat som ”strategisk analytiker och sakkunnig på extrempoli­tiska gruppering­ar”.

I december förra året skrev tidningen om den oro som tillsättni­ngen av Ditte Westin som avdelnings­chef orsakade i Spånga-Tensta. Då framhöll hon själv de egenskaper som hon menade gör henne lämpad för jobbet.

– Jag råkar ha varit hos polisen. Men kunde lika gärna ha varit någon annanstans. Jag har jobbat mycket med förändring­sledning, och det är faktiskt en stark sida hos mig, sade hon då.

Tidningen har sökt Ditte Westin för en kommentar. Hon svarar via e-post: ”Jag har inget att kommentera kring detta utan hänvisar dig till vår HR-chef Petra Kron Forsling.” Kerstin Gustafsson

Föreningsl­ivet har fungerat ganska bra ända tills den här damen kom.

 ?? FOTO: LENNART JOHANSSON ?? DITTE WESTIN.
FOTO: LENNART JOHANSSON DITTE WESTIN.
 ?? FOTO:IDA NILSING ?? MÖTE. Dialogmöte om fritidsgår­den i Hjulsta i december 2015, med Ditte Westin (t h) och Christina Heglert.
FOTO:IDA NILSING MÖTE. Dialogmöte om fritidsgår­den i Hjulsta i december 2015, med Ditte Westin (t h) och Christina Heglert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden