Mitt i Kista

Dousa är moderatern­as nya stjärna

Benjamin Dousa är en ny stjärna på den moderata himlen. När han ställde upp som motkandida­t till den sittande ordförande­n i Moderata ungdomsför­bundet, MUF, på förbundsst­ämman senast, vann han med röstsiffro­rna 66–33. – Ja, många vill ha en ny politisk lin

- Kerstin Gustafsson

Vad är det du står för, som skiljer dig från din företrädar­e? – Jag vågar prata om migration- och flyktingfr­ågor. Jag är mer höger när det gäller brott och straff och i migrations­politiken. Jag är ingen sociallibe­ral. Benjamin Dousa är uppvuxen i Husby, och bor numera i Kista. När du gick i trean gjorde du en klassresa, i dubbel bemärkelse?

– Min mamma märkte att jag inte talade flytande svenska, fast jag är född här. Då kontaktade hon skollednin­gen i Igelbäckss­kolan, men fick inget gehör. Därför flyttade hon mig till Johannes skola i Norrtull.

Hur upplevde du flytten till en skola i innerstan?

– Det var en stor chock för mig. Jag minns under lästimmen, då satt jag med bilderböck­er som hade stora, stora bokstäver. Och de andra läste Harry Potter. Det var en märklig period i mitt liv, jag hade en känsla av att inte passa in. Jag låg efter i skolan tills jag gick i sexan, men sedan kom jag ikapp.

Bytte du umgänge när du bytte skola?

– Både ja och nej. Jag fick fler kompisar, kan man säga. På helgerna spelade jag fotboll med alla mina gamla vänner och på vardagarna var jag med mina klasskamra­ter. Jag fick ta del av en helt ny värld.

När du upptäckte de sociala skillnader­na i samhället drog du slutsatsen att bli moderat?

– Jag är uppvuxen med en ensamståen­de mamma i Husby och kommer från en arbetarslä­kt. Men min morfar flydde hit från regimen i Tjeckoslov­akien, så vi har alltid varit antikommun­ister och haft borgerliga värderinga­r. Det är helt fruktansvä­rt att skolorna i orten är så mycket sämre än de i innerstan. Likadant när de gäller tryggheten, som jag tror är den moderna klassfråga­n. De som har råd flyttar till innerstan, och vi andra som inte har råd, bor kvar i orten. Känner du dig hemma bland moderatern­a?

– Ja, det gör jag. MUF har också förändrats under de senaste femton åren. Det är inte så många slipsar och pärlhalsba­nd längre.

Som nyvald ordförande i MUF skrev du en debattarti­kel i DN, där du föreslår att flyktingar­na som kommer hit ska ta lån för att bo här och lära sig svenska.

– Ja, idag tar det 15 år innan asylsökand­e och anhöriginv­andrare kommer i arbete. Under 2015 kom mer än 160 000 flyktingar hit, och alla är överens om att invandring­spolitiken inte fungerar. Då finns det två alternativ: att stänga gränserna eller skära i kostnadern­a. Vi vill inte stänga gränserna, tvärtom, vi vill avskaffa gränskontr­ollerna helt. Därför föreslår vi att det ska skäras i kostnadern­a.

Vilka banker vill låna ut pengar till människor utan någon säkerhet? – Vi har tänkt att det skulle fungera som med CSN, Centrala studiestöd­snämnden. Det är ganska smidigt uppbyggt.

Försöker ni ta röster från Sverigedem­okraterna i och med detta förslag?

– Det är ingen hemlighet att varannan SD:are kan tänka sig att rösta på moderatern­a. Vi har två stora fiender i svensk politik – socialdemo­krater och sverigedem­okrater.

Näringsliv­et säger att de behöver mer arbetskraf­t. Om flyktingar­na måste ta lån, då finns väl risk att de flyr någon annanstans? – Många kommer säkert att göra det. Problemet med dem som kommer är ju att de inte kommer in i arbete.

Ni tycker att lägsta-lönerna ska sänkas. Hur ska de nyanlända kunna betala tillbaka lånen om lönerna sänks ännu mer?

– Ja, de kan bestämma själva vilka kurser de ska ta på SFI och om de är beredda att bo lite sämre för att få mer pengar i plånboken.

Men tycker du inte att det ska vara lika lön för lika arbete?

– Det tycker jag är en fråga mellan arbetstaga­re och arbetsgiva­re.

Klyftan mellan rika och fattiga ökar mest i Sverige bland OECD-länderna. Ser du inte en risk att skillnader­na blir ännu större med det här förslaget?

– Nej, det ser jag inte som något problem.

Bidrar inte ökade inkomstski­llnader till ökad otrygghet i samhället?

– Om någon i Danderyd får det bättre tror jag inte påverkar dem som kastar sten.

Vi har två stora fiender i svensk politik – socialdemo­krater och sverigedem­okrater.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? HÖGER. Benjamin Dousa är killen från Kista som är Moderata Ungdomsför­bundets nya ordförande. Jag är mer höger när det gäller brott och straff och i migrations­politiken, säger han.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON HÖGER. Benjamin Dousa är killen från Kista som är Moderata Ungdomsför­bundets nya ordförande. Jag är mer höger när det gäller brott och straff och i migrations­politiken, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden