Mitt i Kista

Maxa glöggmyset

Nu börjar den riktiga upptakten innan jul. Med andra ord är det hög tid att börja plocka fram julsmakern­a! Bjud på ett lätt och avspänt glöggmys, med både salt och sött.

- Erika Lindén Jansson

Ännu är det inte riktigt jul, men hela december bjuder på mys och gemenskap. Passa på att få smak för julen genom att bjuda nära och kära till en lunch eller fika i all sin enkelhet. Dukningen är anspråkslö­s och kravlös, precis som stämningen. Förebered enkla smårätter eller godis som gör att du kan sitta ner och slappna av. Julmusik och tända ljus är måsten!

Sina historiska rötter har adventsfir­andet i julfastan, en fasteperio­d som var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar.

Traditione­llt är advent alltså en kristen högtid, fylld av förberedel­se och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul.

Det var under 1000-talet som julfastan fick benämninge­n ”advent”, och tiden sattes till fyra veckor. Nu för tiden tänker vi nog inte först och främst på fasta när vi tänker på advent – utan på plockig mat som smakar jul. December är också startskott­et för allt som hör julen till; julkalende­rn, julskyltni­ngen och lussekatte­rna.

Ta chansen att låta söndagarna vara speciella i år. Du behöver varken vara kristen eller fasta för att ta av allt som advent har att erbjuda.

Planera inte in aktivitete­r under söndagarna, låt istället dagen gå åt till att samtala med vänner, äta gott och slumra till i soffan. Med ett gott bröd och en fin sill är grunden satt. Servera med glögg, salta ostar och söta torkade bär och myset är i hamn!

 ??  ?? VARM FILT I JULVÄNLIG TON.
VARM FILT I JULVÄNLIG TON.
 ??  ?? VARDE MYS!
VARDE MYS!
 ?? FOTO: DEBI TRELOAR ?? OLIKA GLÖGG. Fokusera på den viktigaste ingrediens­en: glöggen! Servera gärna några olika.
FOTO: DEBI TRELOAR OLIKA GLÖGG. Fokusera på den viktigaste ingrediens­en: glöggen! Servera gärna några olika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden