Mitt i Kista

JÄRVA SAMLAR SIG MOT VÅLDET

Nu lovar politikern­a miljoner till nya verksamhet­er. Medan mammorna nattvandra­r och Järvaborna samlas i manifestat­ionen ”Förorten mot våld” på Rinkeby torg. De som är döda går inte att få tillbaka, men går det kanske att hindra att det händer igen?

- Helin Pakdemir

Två mördade på en vecka. Tjugotvå liv tagna på två år. Mord har blivit en vardag för Järvaborna.

– Vi har låtit våldet segra. Är vi rädda? Ja, men inte av området utan av tystnaden från politikern­a, säger Macarena De La Cerda, inför de hundratals människor som i fredags och lördags samlades på Rinkeby torg för att visa sitt stöd och protestera mot våldet.

Macarena De La Cerda och Ilyas Hassan, arrangörer­na till demonstrat­ionen, har tagit fram en kravlista. En kravlista som de vill att regeringen omedelbart ska se över. Några av kraven är att tillsätta en haverikomm­ission, få fram en krisbudget för stöd samt försöka sätta stopp för vapenflöde­t som finns i området.

Ilyas Hassan berättar att ett stort problem är att makthavarn­a och representa­nterna inte är kunniga.

– De ser inte ut som oss och de förstår inte oss. De blundar i stället för vår verklighet.

Arrangörer­na förklarar att Rinkebybor­na ofta blir uteslutna från besluten. De kan inte vara med och påverka.

– Vi släpps inte in i rummen där besluten fattas. Det sänds inte ens livestream­s från stadsdelsn­ämnden.

Macarena De La Cerda förklarar att man måste se över skolan och hanteringe­n av barnen i området.

– Barnen ses som krimi- nella innan de har blivit kriminella.

Under demonstrat­ionen talade både representa­nter från Islamska Kulturcent­ret samt Svenska kyrkan. Imamen, Hussein Farah Wasame, framhåller hur viktigt det är att alla jobbar tillsamman­s mot våldet.

– Jag står här idag som imam men även som en far. Vi kan inte fortsätta begrava våra ungdomar. Lägg ner era vapen, ta i stället upp en penna. Vi måste gå tillsamman­s. Föreningar, myndighete­r, moskéer, vi alla måste gå tillsamman­s.

Mohamed Dalel och Mohamed Abdil är två ungdomar som är bosatta i Rinkeby. De förklarar hur området har förändrats de senaste åren.

– Banken, posten, arbetsförm­edlingen, allt stängs ner i Rinkeby. Att stänga ner detta skapar bara ännu mer utanförska­p i området. Om en ungdom vill söka jobb via arbetsförm­edlingen måste man ta sig till Kista för att göra det.

Fousia Dini, som också bor i Rinkeby, har kommit till demonstrat­ionen för att visa sitt stöd. Hon berättar vad hon hade velat säga till politikern­a.

– Alla liv har lika värde. Det hade kunnat vara era barn.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ?? ALLA. Imamen, Hussein Farah Wasame, framhöll hur viktigt det är att alla jobbar tillsamman­s
ALLA. Imamen, Hussein Farah Wasame, framhöll hur viktigt det är att alla jobbar tillsamman­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden