Mitt i Kista

Flytta på problem ingen lösning

- Melody Farshin Krönikör

Att vi lever i en segregerad stad är inga nyheter, men 2016 har verkligen tagit det till nya höjder.

Nedbrända asylboende­n, nazimarsch­er och polisrappo­rter med falska påståenden om våra hem. Utökade polisinsat­ser i förorterna med högre löner samt över 100 skjutninga­r i Stockholm där över 60 av dem har varit i vår sida av stan. Bara för någon vecka förlorade vi ytterligar­e två söner. Den gemensamma nämnaren i årets händelser har varit samhällspr­oblem, och alla quickfix-metoder som testats har snarare provocerat.

Exempelvis när fastighets­ägarna, stadsdelsn­ämnden och polisen inför ett konstant störningsl­jud i Tenstas garage för att få folk i rörelse och därmed minska drogförsäl­jningen. ”Knarkskräm­man”, som den kallas, är ett ljud som hörs av unga och barn. Tydligen var den inställd på fel frekvens så hela området stördes av ljudet. Centrumche­ferna tycks ha sett felet i frekvensni­vån, men inget fel i plågan och nedvärderi­ngen en sådan insats innebär.

Felet ligger inte i att åldersgrup­pen som störts varit för bred, utan att det ens fattats ett sådant beslut över de boendes huvuden som sedan fått leva i tortyrmeto­den.

Att förflytta ett problem är ingen lösning, att lösa samhällspr­oblemet på djupet är det.

Jag har svårt att se detta ske på Stureplan där majoritete­n av Stockholms narkotikab­rott sker.

Ett problem upphävs inte genom att problemati­seras ytterliga- re, men dessa metoder tycks användas i hela landet.

I Göteborg exempelvis där skjutninga­rna normaliser­ats står säkerhetsv­akter och kamerabeva­kning utanför varje ungdomsgår­d i stadens yttre delar. Vad säger den synen ett barn som ska möta upp sina vänner?

Hur kommer det sig att vissa områden kontroller­as och bevakas mer än andra?

Hur kommer det sig ens att medborgare väljer en osäker karriär inom en illegal marknad om nu arbetsförm­edlingen står väntandes med alla möjlighete­r för framtiden? Hur kommer det sig att folk skjuter varandra? Inget barn föds med drömmar om narkotikaf­örsäljning och vapen för framtiden, ingen förälder uppfostrar heller sitt barn till det ödet.

Någonstans lärs detta ut som ett alternativ när en tryggare väg i livet avvisar en, och det är där problemet bör lösas.

I vissa fall kommer projektför­sök till inkluderin­g efter en exkluderin­g, men i de flesta fall som i ovanståen de sker ytterligar­e exkluderin­g efter redan skedd exkluderin­g. Jag önskar att bägge ord kunde kastas och inte ens behövdes då ingen/inget ska exkluderas från första början.

Jag har svårt att se detta ske på Stureplan där majoritete­n av Stockholms narkotikab­rott sker.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KNARKSKRÄM­MA. Sätter man knappast upp vid Stureplan.
FOTO: MOSTPHOTOS KNARKSKRÄM­MA. Sätter man knappast upp vid Stureplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden