Mitt i Kista

Hon leder cirkel på Husby träff

– Kunskap är viktigt. Hajat Ibrahim leder en studiecirk­el på Husby träff för en grupp tjejer från orten. De träffas och diskuterar anti-rasism och feminism, antingen eller, eller både ock.

- Kerstin Gustafsson

Vi som bor i orten drabbas av rasism och sexism, det går hand i hand. Men ju mer vi vet desto starkare blir vi.

– Just nu håller vi på med en dokumentär­film, eftersom vi vill att fler röster ska höras från orten. Dessutom skriver vi en debattarti­kel.

Hajat är uppvuxen i Husby och bor numera i Kista. I början av året gick hon med i SSU, det socialdemo­kratis- ka ungdomsför­bundet, eftersom hon är intressera­d av politik och aktivism. Men hon är inte så aktiv, utan vill hellre arbeta mer brett. ”Jag känner inte lika mycket för partipolit­ik längre”.

Hajat gjorde praktik på Rädda Barnen och det var då hon blev erbjuden att gå en cirkel för att bli studieleda­re. Hajat fyller 16 år den 29 december och studerar första året på sam/sam på Solna gymnasium. Tjejerna i cirkeln är i samma ålder som hon själv.

– Men det är inte så att jag är deras lärare, protestera­r hon. Jag leder cirkeln bara. Cirkeln är en gemensam grej, jag bara håller ihop den. Det vi gör är mer som en verkstad.

Men nog måste du ha ledaregens­kaper?

– Jo, ja, kanske det. Jag är den som sköter närvarorap­porteringe­n, söker pengar och sådant där.

Hajat startar snart en cirkel till. Deltagarna tänker hon rekrytera på ungdomsgår­den i Husby. Hon gick själv i skolan i Husby, men på högstadiet bytte hon till en friskola inne i stan. Erfarenhet­erna från friskolan blev viktiga för henne.

– Det öppnade mina ögon, jag såg segregerin­gen så tydligt. Efter en tid ångrade jag mig, varför hade jag lämnat skolan i Husby? Jag fattar inte varför alla tror att skolorna är bättre inne i stan.

Hajat menar att skillnader­na är stora, de som kommer från ytterstade­n har inte samma förutsättn­ingar som de som kommer från innerstade­n.

– De tar dig inte på allvar, du har svårare att få jobb. Det är stor skillnad på hur du bemöts, om du kommer från Husby eller Östermalm. En tjej från ytterstade­n måste var mycket bättre.

Hon trivdes i skolan inne i stan, men kände att hon måste anpassa sig i vissa situatione­r.

– Jag tänkte på hur jag pratade, kunde inte riktigt vara mig själv. Alla var moderater där, typ.

I framtiden tänker hon plugga vidare, men vet inte riktigt vad än.

– Jag vill förändra både Sverige och världen. Kanske kan jag jobba med mänskliga rättighete­r på något sätt.

Mänskliga rättighete­r handlar det också om för tjejerna i orten. De känner sig förtryckta, menar Hajat Ibrahim.

– Ja, absolut. Vi blir trampade på av vita politiker och tjänstemän från innerstan. De tror att de måste rädda oss, men de är de riktiga förtryckar­na. Politikern­a flyttar fokus och skyller alla problem på männen i förorten. Visst finns det ett patriarkat, men inte bara i orten, utan överallt.

Det är stor skillnad på hur du bemöts, om du kommer från Husby eller Östermalm.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? LEDARE. Vita politiker och tjänstemän från innerstan tror att de måste rädda oss, men de är de riktiga förtryckar­na, säger Hajat Ibrahim.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON LEDARE. Vita politiker och tjänstemän från innerstan tror att de måste rädda oss, men de är de riktiga förtryckar­na, säger Hajat Ibrahim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden