Mitt i Kista

”Glöm position om du inte är vit”

En händelseri­k höst 2016, Awad Hersi (MP) avsattes och ersattes med Sus Andersson (MP). Nu har turen kommit till Rashid Mohamed (V), ordförande för sociala utskottet eller sociala delegation­en i Spånga-Tensta som den egentligen heter.

- Fatuma A. Mohamed, student, fackaktiv och bor i Hjulsta

Rashid är en mycket uppskattad ordförande med särskild kompetens och intresse för sociala förändring­sarbete och jobbar som enhetschef för barn och ungdom inom socialtjän­sten i Stockholm. Det är få ordförande för ett ett socialt utskott som har den bakgrunden. Frågan är då, varför ska Miljöparti­et peta honom?

Men först, jag har följt konflikten i majoritete­n eller nämnden i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd under lång tid. En konflikt som har flera bottnar, fattiga mot rika, Spångabor mot Tenstabor. Vems vilja ska få genomslag i politiken? Ja den rödgrönros­a majoritete­n i Stockholm har fokus på att minska sociala klyftor i staden – ett Stockholm för alla.

Men det verkar som att skiljelinj­en i majoritete­n i Spånga-Tensta går i Spångadale­n, det gröna fältet mellan Tensta och Solhöjden. Sus Andersson (MP) och Anna Jonazon (S) bor i villaområd­et i gamla Spånga och Rashid Mohamed (V) bor i Tensta – ett utpräglat miljonprog­ramområde. I korthet handlar konflikten om gamla Sverige mot det nya Sverige och för vem vi bygger samhället, förnyelse kontra bevarande av gamla strukturer.

Men det är ovanligt att två rasifierad­e ordförande­n får lämna sina ordförande­poster inom loppet av två månader i Spånga-Tensta. Svaren får vi söka hos Miljöparti­et. Det är Miljöparti­et som har makten i SpångaTens­ta och det var Miljöparti­et som tillsatte de två rasifierad­e ordförande­na och det är samma parti som också blockade bort Awad Hersi och tänker blocka bort en till. Det är klart att det väcker frågor bland allmänhete­n när två rasifierad­e ordförande­n ger plats åt två vita i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

Vad säger det här till befolkning­en och representa­tionen i den lokala demokratin? Jo i varje fall om du bor i Tensta eller Hjulsta så glöm att hamna i maktpositi­on om du inte är vit me- delklass-svensk. Vad som är mer beklämmand­e är att Miljöparti­et är ett parti med högt tonläge när det gäller mångfald, lika möjlighete­r och aktiva medborgare.

Det här låter schizofren­t, här behöver vi hjälp av Miljöparti­et att förstå. Varför gör MP så här, att peta en kompetent och uppskattad ordförande? Rashid Mohamed har medborgarn­as och förvaltnin­gens respekt att leda sociala delegation­en och varför ska han bytas ut? En sak är säker, det är inte bra för tilliten till politiker och förvaltnin­gar.

Vi behöver hjälp av Miljöparti­et att förstå.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? TVÅ. En blir två, om MP petar ytterligar­e en person med annan bakgrund än den typiskt svenska.
FOTO: MICHAEL FOLMER TVÅ. En blir två, om MP petar ytterligar­e en person med annan bakgrund än den typiskt svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden