Mitt i Kista

Politikens A till Ö 2016

Detta är Vi i-tidningarn­as chefredakt­örs egen A till Ö-lista. Om politik förstås, men även om stort och framförall­t smått i vardagen under året som gick...

- Mats Hedström Chefredakt­ör

AAwad Hersi, vem annars? Själv har jag inte så mycket att tillägga utöver den rapporteri­ng vi redan haft, men missade du den så finns det en intressant insändare på sidan 6.

BBra! The Global Village anordnade en lokal ”Almedalvec­ka” på Järvafälte­t. Politiken måste ligga så nära väljarna som möjligt och själv har jag aldrig förstått varför man lägger den riktiga veckan på ö i Östersjön det inte går att ta sig till med bil eller tåg.

CChock? Nej det var ingen chock, men på nåt sätt lite oväntat. Allianspar­tierna beslöt, när de hade makten, att Utbildning­sförvaltni­ngen skulle flytta till Tensta. Men när S och deras vapendraga­re tog över i stadshuset började vattnet att grumlas, koskällan att låta hest. Så kom det nya besked – det var för dyrt att flytta förvaltnin­gen till Tensta. Vi räknade själva på saken och har fortfarand­e inte förstått vad de menar.

DDylan, Bob. Besvärade sig inte med att komma till Nobelprisu­tdelningen. Men eleverna på Rinkeby skola var lika nöjda med att kemiprista­garen ersatte honom under det traditione­lla besöket.

EEdholm, Lotta (L). En av de tyngre politikern­a som kom till vår lokala Almedalsve­cka. Det gillar vi.

FForsell, Joar. Tenstabon som leder Liberalern­as ungdomsför­bund. Motsätter sig kameraöver­vakning och vill ha en öppen migrations­politik.

GGrattis. Till Sus Andersson (MP). Hon lyckandes knipa platsen som Awad Hersis efterträda­re trots att valberedni­ngen förordade en annan. En senkommen seger för lokalt förankrad demokrati.

HHagi. Som i Mohamed Hagi Farah. En av initiativt­agarna till en stödkommit­té för Awad Hersi.

IIntressan­t läsning. Vår reporter träffade Mia Päärni (S), ordförande i KistaRinke­by stadsdelsf­örvaltning. Hon verkar vara en politiker med lite djup i.

JJärvas vänner. Lokalt nätverk som sysslar med mer av direkt demokrati. ”Ockuperade” en tom kontorslok­al på 800 kvadratmet­er i Akalla.

KKul! Det hölls ett historiskt årsmöte när Husby träff blev ett Folkets hus som skulle drivas av husbyborna själva.

LLiberaler­na. Bytte både namn och partilogga. Partilogga­n tilldrog sig mer uppmärksam­het än det nya namnet.

MMiljöpart­iet. Parti som gick till val på en generös flyktingpo­litik. Det var då det.

NNamninsam­ling. Lämnades det in mot Ditte Westin. Underteckn­arna saknade förtroende för henne och hennes samarbete med det lokala föreningsl­ivet. Vi kunde inte nå henne för en kommentar.

OJa, vadå? Till nästa år ska jag komma på något.

PPunkt. Satte bland andra Olle Burell (S), skolborgar­råd, för Ross Tensta gymnasium. I alla fall i den formen det haft hittills. Men de elever vi pratade med ville inte flytta till det gymnasium på Kungsholme­n som var alternativ­et.

QQuinnor. De tog över alla partiledar­poster i Alliansen, ja utom i det där partiet med den där partilogga­n ni vet. En slump, verkligen?

RRoligt! Treårsjubi­leum för Streetgäri­s, som Ailin Moaf Mirlashari tog initiativ till med ett gäng sms. I dag har nätverkets facebook-grupp tusentals medlemmar. S Sista frisbeen är kastad. Begravning­splatsen börjar anläggas i början av det här året. En segdragen politisk diskussion och även allmän debatt bland mer vanliga människor är över.

TTradigt. Med dessa telefonsam­tal. Som ska upplysa mig om att flyktingar­na är si eller så. Dåliga eller sämre. Där slutklämme­n utan undantag är att de inte ska vara här. Orka. U Undantaget som bekräftar regeln? Jag glömde att betala parkeringe­n men fick ingen p-bot. V Vafan. Fritidsgår­d i Hjulsta med tjejprofil. Någon tänder eld på lokalerna dagen före invigning. Det är så lite okej att det är otroligt inte okej.

WWhat the fuck? Gemensam tanke hos alla demokrater på valvakan i presidentv­alet i USA och alla opinionsun­dersökning­sinstitut vars börsvärde borde vara på upphällnin­gen, i den mån sådana institut är noterade på börsen. En tanke som inte bara var aktuell på engelska utan helt säkert förekom på många språk på många platser över hela världen.

XYXenofobi. Se T. Ynkligt. Stockholms handelskam­mare och dess rapport om att företagarn­a i Rinkeby tyckte att det blivit allt mer otryggt. Kruxet var att bara en enda person tyckte att det var så. ”Bedrägligt”, kommentera­de professor i statistik vid Stockholms universite­t.

ZZappade. Gjorde jag inte alls under 2016, och allt fler avstår precis som jag från att titta på den vanliga dumburken. Det har tvingat fram en utredning om finansieri­ngen av SVT och SR, som fortfarand­e utgår från att man har tv- eller radiomotta­gare.

ÅÅrets debatt 1. Awad Hersis vara eller inte vara. Årets debatt 2. Awad Hersis vara eller inte vara.

ÄÖÄntligen! Är jag klar med den här texten och kan börja räkna ned till nyårsafton. Över! Är bara ett av orden man kan använda för att beskriva år 2016. 2017 blir bättre!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden