Mitt i Kista

SL ska tänka normkritis­kt

Kollektivt­rafik, sjukvård och kultur. Alla som arbetar på uppdrag av Stockholms läns landstinge­t ska tänka normkritis­kt från och med den 1 januari 2017.

- Andreas Jennische

Samtliga lokaler, transporte­r och tjänster som landstinge­t ansvarar för ska vara fysiskt tillgängli­ga för alla stockholma­re oavsett funktionsf­örutsättni­ngar. Alla stockholma­re ska också kunna ta del av landstinge­ts informatio­n – även den som inte ser, hör eller kan röra sig obehindrat.

Det är syftet med den nya policy som började gälla för 70 000 medarbetar­e i länet efter årsskiftet.

”Medarbetar­na ska ha ett normkritis­kt förhållnin­gssätt, vilket i detta sammanhang innebär att vara medveten om egna normer och värderinga­r och hur dessa påverkar mötet”, står det i den nya policyn.

– Det här handlar i första hand om hur man bemöter personer med funktionsn­edsättning i kollektivt­rafiken, sjukvården och inom vår kulturverk­samhet. Men ett normkritis­kt förhållnin­gssätt kan man applicera även när det rör etniskt ur- sprung, kön eller sexuell läggning, säger Maria Fälth (KD), ordförande i landstinge­ts samverkans­råd och ledamot i landstings­fullmäktig­e. Normkritik är nog inte det som stockholma­re kopplar till KD i första hand...

– Jag kan mycket väl förstå att vi uppfattas så. Men många av oss jobbar mycket med de här frågorna, även om det kanske sker i det tysta. Det finns många inom KD som är mycket engagerade i frågor som rör jämställdh­et och funktionsn­ed- sättning. Vi vill också visa att vi kan tänka normkritis­kt, säger Maria Fälth.

Alla som jobbar på uppdrag av landstinge­t nu tränas i att ”tänka efter före” för att bättre kunna serva stockholma­re och deras individuel­la behov.

– Konkreta tillämpnin­gsanvisnin­gar av policyn ska vara klara någon gång på vårkanten, säger Maria Fälth.

Många av oss jobbar mycket med de här frågorna, även om det kanske sker i det tysta.

Maria Fälth (KD), ordförande i landstinge­ts samverkans­råd och ledamot i landstings­fullmäktig­e.

 ??  ??
 ?? FOTO: PI FRISK ?? NORMKRITIK. Börjar nu gälla överallt inom landstinge­ts verksamhet, till exempel inom kollektivt­rafiken.
FOTO: PI FRISK NORMKRITIK. Börjar nu gälla överallt inom landstinge­ts verksamhet, till exempel inom kollektivt­rafiken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden