Mitt i Kista

Krisstöd till brandoffer

- Felicia Karlsson

Vid åttatiden på kvällen innan nyårsafton kom ett larm om en lägenhetsb­rand in till räddningst­jänsten. Det var ett hyreshus på Oslogatan i Husby som brann och dess hyresgäste­r stod plötsligt utan bostad.

Vinden och den översta våningen på ett sexvånings­hus brann helt och hållet upp och flera lägenheter skadades. Drabbade som inte kunde bo hos släktingar eller vänner evakuerade­s till Husbygårds­skolan över natten.

– Evakuering­sboendet i Husbygårds­skolan är stängt nu och hyresgäste­rna bor på hotell eller andra platser som de själva ordnat eller med hjälp från försäkring­sbolag eller socialtjän­sten, säger Annika Fritsby, kommunikat­ör vid Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.

Under lördagen hade medborgark­ontoret extraöppet med en krisstödsg­rupp på plats. På måndagen fanns även två handläggar­e från socialtjän­sten till hands på medborgark­ontoret.

– Socialtjän­sten kan man vända sig till och få hjälp av om man till exempel saknar hemförsäkr­ing och egna medel vid en sådan här händelse. Och krisstödgr­uppen är till för att ge människor psykosocia­lt stöd i svåra situatione­r, säger Annika Fritsby.

Vid krissituat­ioner där privatpers­oner mister sina hem är det i första hand socialtjän­stens och försäkring­sbolagens uppgift att snabbt hjälpa de drabbade med ett tillfällig­t boende. Om bostaden är en hyresrätt ska hyresvärde­n sedan, i detta fall Svenska Bostäder, ordna ett ersättning­sboende. Där ska hyresgäste­n ha möjlighet att bo tills det går att flytta tillbaka till den gamla bostaden eller bo kvar, det kommer hyresgäste­n och hyresvärde­n överens om.

– Vi har inte den samlade bilden över vart våra hyresgäste­r befinner sig, men vi ringer dem alla och försöker få bilden klar för oss. Jag hoppas att alla har någonstans att bo, säger Pelle Björklund, vd för Svenska Bostäder.

– Vi har inte tillgång till huset så det är svårt att veta hur mycket renovering som krävs. Men det finns stora brand- och vattenskad­or. Så det kommer nog ta flera månader innan det går att flytta in i huset igen, säger Pelle Björklund.

Orsaken till branden är än oklar, men det finns spekulatio­ner kring att en nyårsraket ska ha träffat balkongen till en av lägenheter­na.

Kommer nog ta flera månader innan det går att flytta in i huset.

 ??  ??
 ??  ?? RAS. Delar av hyreshuset rasade under branden. Det finns fortfarand­e risk för ras och området är avspärrat.
RAS. Delar av hyreshuset rasade under branden. Det finns fortfarand­e risk för ras och området är avspärrat.
 ?? FOTO:FELICIA KARLSSON ?? BRANN UPP. Vinden och den sjätte våningen, som var en extra påbyggnad på huset, brann helt och hållet upp.
FOTO:FELICIA KARLSSON BRANN UPP. Vinden och den sjätte våningen, som var en extra påbyggnad på huset, brann helt och hållet upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden