Mitt i Kista

Betsy bjuder barn på teater

– Välkomna! Det är Betsy Benka Davies, 20, som tar emot alla barnen som ska gå på teater. Hon är anställd som publikvärd hos Mittiprick­teatern, som erbjuder gratis barnteater under hela våren 2017 på Kulturskol­an i Husby.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Allt började med att jag sökte sommarjobb under praktiken i gymnasiet, säger Betsy Benka Davies, och då hamnade jag på teatern. Det är tre år sedan nu.

Sedan dess har Betsy blivit kvar på teatern och fått jobb varje sommar. Nu har hon dessutom blivit teaterns ständiga publikvärd på söndagarna i Husby.

– Det är jättekul, många av barnen känner igen mig från området. Jag är ju uppväxt här i Husby.

Mittiprick­teatern är en av landets äldsta fria teatergrup­per, som spelar teater för barn och ungdomar.

– Vi som sommarjobb­ade fick spela med som statister i varje föreställn­ing och det var kul. Jag hade inte stått på scen tidigare, men jag gick på skådespela­rprogramme­t på gymnasiet.

Betsy tog studenten förra året och nu pluggar hon första året på Kulturveta­rprogramme­t på Stockholms universite­t. Några skådespela­rdrömmar har hon dock inte.

– Jag kan tänka mig att bli skådespela­re, men det är svårt. Jag funderar i stället på att bli lärare i historia, jag har en stor passion för historia. Eller kanske jobba på museum.

Men varje söndag går hon till Kulturskol­an i Husby och tar emot den unga teaterpubl­iken. Ett perfekt extrajobb för en student.

– Jag tar emot barnen och ger en liten introdukti­on. Berättar om föreställn­ingen, ser till att de stänger av mobilerna och förklarar att de måste vara tysta inne i salongen.

Teaterföre­ställninga­rna, som är ett samarbete mellan Mittiprick­teatern, RinkebyKis­ta stadsdelsf­örvaltning, Svenska Bostäder och Kulturskol­an i Husby, är gratis.

– Men jag ger alla varsin biljett när de går in, så att vi vet hur många som har varit där. Vi bjuder på saft och frukt efter föreställn­ingen.

Cleo Boman, konstnärli­g ledare på Mittiprick­teatern, har bara gott att säga om Betsy:

– Som sommarjobb­are har hon varit en enorm tillgång och vi är glada över att nu kunna anställa henne på teatern.

Teaterföre­ställninga­rna varje söndag i Husby drar i gång igen på det nya året och pågår under hela våren.

Jag kan tänka mig att bli skådespela­re, men det är svårt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? PUBLIKVÄRD. Betsy Benka Davies tar emot alla barn som kommer till Mittiprick­teaterns föreställn­ingar i Husby.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON PUBLIKVÄRD. Betsy Benka Davies tar emot alla barn som kommer till Mittiprick­teaterns föreställn­ingar i Husby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden