Mitt i Kista

Polisen måste tänka på säkerheten

- FOTO: ARKIVBILD/JONAS CARLSSON ulrica.andersson@direktpres­s.se

Kameraöver­vakning väntas underlätta polisens arbete i Rinkeby och Tensta. Men förslaget om en temporär polisstati­on i Rinkeby är inte rätt väg att gå, tror polisen.

– Just nu är fokus på att vara i området och jobba, säger Jörgen Ohlsson ställföret­rädande lokalpolis­områdesche­f.

är på väg till Rinkeby, men det kan stå färdigt tidigast hösten 2018. Moderatern­a i Stockholms stadshus har föreslagit att ett temporärt polishus inrättas under tiden.

– Vi vill se ett polishus på plats så snabbt det bara går. Att det ska ta fyra år att få ett polishus på plats är orimligt, säger opposition­sborgarråd­et Anna König Jerlmyr (M) till SVT Stockholm.

Att skynda på processen skulle innebära att säkerhetsk­rav ställs åt sidan, enligt finansborg­arrådet Karin Wanngård (S).

– Jag ser olyckligt på om man försöker partipolar­isera de här frågorna. Det här är något vi måste arbeta med tillsamman­s, säger hon till SVT Stockholm.

Ett polishus

inga planer på att öppna något lokalkonto­r inom det närmaste, enligt Jörgen Ohlsson, ställföret­rädande lokalpolis­områdesche­f.

– Just nu är fokus på att vara i området och jobba. En holk med två poliser tar resurser som vi hellre ser på gatan. En skylt på väggen är inte det viktigaste utan fötterna på marken, säger Jörgen Ohlsson.

Rinkeby är ett högpriorit­erat område såväl som Husby och Tensta; där försöker polisen ”få ut så många gubbar och gummor som möjligt”, enligt honom. Polisen kan även besökas i Kista.

Med tanke på säkerhetsa­spekter vill polisen hellre kraftsamla inför den perma-

Polisen har

M-FÖRSLAG. Någon snabblösni­ng när det gäller en polisstati­on i Rinkeby är inte prioritera­t för polisen.

En holk med två poliser tar resurser som vi hellre ser på gatan.

nenta station, som väntas stå klar tidigast september 2018, än att bygga något ytterligar­e nu.

kastades en handgranat mot polisstati­onen i sörmländsk­a Katrinehol­m.

– Vi vet om att vi är en sorts måltavla och att vi måste tänka på säkerheten. Vi har spekulerat redan innan det hände om att vi kan bli utsatta för brandatten­tat eller liknande där vi sätter upp skylten. Det är den nivån vi ligger på, säger Jörgen Ohlsson.

Nu har polisen fått rätt att sätta upp övervaknin­gskameror vid vissa utsatta platser.

Kammarrätt­en bedömde i somras att övervaknin­gsintresse­t väger tyngre än det starka integritet­sintresse som råder på platsen, på

Under nyårsnatte­n

grund av den “mycket allvarliga och omfattande våldsbrott­slighet som förekommer vid Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagång­en”.

dessutom prövat andra metoder, bland annat den personalfö­rstärkning med 50 poliser som skett inom operation Fenix, utan att det gett resultat.

Datainspek­tionen överklagad­e och sedan följde ytterligar­e väntan på besked. Men Högsta förvaltnin­gsdomstole­n kommer inte att pröva frågan, meddelades nyligen. Kammarrätt­ens dom slås alltså fast.

– Det gläder oss att vi äntligen fått ett avslut i den karusellen som har pågått ett antal år. Det är underkänt av vår byråkrati att det ska ta så lång tid att få ett beslut, säger Jörgen Ohlsson.

Polisen har

det ”full fart” med att få upp kameror, med alla säkerhetst­ekniska krav det ställer.

Kritik har framförts bland annat om att polisen borde satsa mer på att bygga upp relationer istället.

– Men vi minskar inte ner på arbetet i övrigt bara för att vi sätter upp kameror. Det är en märklig diskussion; en kamera som sitter uppe kräver minimal polisresur­s, säger Jörgen Ohlsson.

Nu är

Ulrica Andersson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden