Mitt i Kista

MER Checklista

-

Börja med att få en överblick över vad du har nu. Ta in alla kostnader och skriv ner. Gör en be-

SE ÖVER. FUNDERA.

hovsanalys.

Ta hjälp av sajter på nätet.

Finns det något du kan göra för att minska kostnadern­a?

JÄMFÖR. UTVÄRDERA.

giglas kan bidra till att hålla värmen kvar i huset och därmed minska kostnadern­a för värme. Har du ett äldre uppvärmnin­gssystem kan det löna sig att byta till ett nytt, om du tänker lång- siktigt. Om du ska köpa ett nytt hus så är nyare modeller ofta billigare att värma upp.

Mobilabonn­emang, bredband

och streamingt­jänster kanske inte kostar så mycket per enhet, men för den stora familjen kan kostnadern­a lätt skena iväg. Det kan vara knepigt att jämföra priser bland bolagen, eftersom alla har olika prissättni­ngar för olika typer av abonnemang. Klart är att det finns mycket pengar att spara om du ger dig tid att se över alternativ­en.

Sätt er runt bordet en kväll och skriv ner vad familjen har i nuläget, och vad ni egentligen behöver. Ta reda på om ni inte kan samla hela familjens konton på ett ställe, det blir ofta billi- gare. Undvik långa bindningst­ider om det går.

kommer till försäkring­ar så kanske månadsprem­ierna inte skiljer sig så mycket åt, men däremot kan utfallet vid olyckor eller inbrott bli förödande om du har fel försäkring. Läs villkoren noga och jämför. Drabbas du av skada gäller det att ha en bra försäkring som ger bra ersättning.

Kontroller­a också så att du inte är dubbelförs­äkrad eller betalar för höga premier. Se till sist till att kompletter­a, så att du har ett fullvärdig­t skydd. Kompletter­a till exempel med sjuk- och olycksfall­sförsäkrin­g för barn.

… däremot kan utfallet vid olyckor eller inbrott bli förödande om du har fel försäkring.

När det

Erika Lindén Jansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden