Mitt i Kista

Handlarna i Husby stängde i protest

- Michael Folmer

Handlarna i Husby centrum vill kunna driva sina verksamhet­er utan att känna oro. Förra veckan stängde 25 handlare sina butiker i protest för att uppmärksam­ma politiker och polis på problemen med den ökande kriminalit­eten i området.

– Jag vet att det varit oroligt under en längre tid och att näringsidk­arna inte känner sig trygga, sa Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder, som också var på plats vid demonstrat­ionen.

Handlarna i Husby centrum stängde sina butiker för att på så sätt uppmärksam­ma den ökande kriminalit­eten. De kräver nu att polis och politiker tar sitt ansvar.

Under förra fredagen gjorde tjugofem butiksägar­e i Husby centrum allvar av sina hot och stängde sina butiker för dagen. Åtgärden var att uppmärksam­ma den ökande kriminalit­eten. Klockan 13.00 började butikerna att dra ner sina plåtjalusi­er för att synliggöra stängninge­n av butikerna.

Salam Kurda, ordförande i Husby företagarf­örening, förklarade att det får vara nog med all kriminalit­et och att butiksidka­rna måste kunna driva sina verksamhet­er utan att känna oro. Han menar att det har blivit ett laglöst land.

Under en längre tid har flera olika brott som till exempel väpnat rån, inbrott och smash and grab-kupper inträffat. Handlarnas protest riktas bland annat mot polisen och politiker som Salam Kurda anser inte gör tillräckli­gt.

– Jag är här för att bilda mig en uppfattnin­g om läget. Jag vet att det varit oro-

ligt under en längre tid och att näringsidk­arna inte känner sig trygga. Vi på Svenska Bostäder har haft och har dialog med både näringsidk­arna och polisen för att hitta en lösning. Vi håller nu på att rusta upp området runt Husby och senare skall även centrum få en ordentlig ansiktslyf­tning, berättade Pelle Björklund, vd på Svenska Bostäder.

Flera politiker fanns på plats för att skaffa sig informatio­n och prata med handlarna om deras situation. En var opposition­sråd Anna König Jerlmyr (M) som anser att regeringen måste ta sitt ansvar och att fler poliser behövs för att få ner kriminali- teten i området och få handlarna att känna sig tryggare.

 ??  ?? FLER POLISER. Näringsidk­arna kräver bland annat fler poliser i Husby centrum.
FLER POLISER. Näringsidk­arna kräver bland annat fler poliser i Husby centrum.
 ??  ?? DIALOG. – Vi på Svenska Bostäder gör allt för att lösa problemen. Vi har ständigt en dialog med handlarna och polisen, förklarade Pelle Björklund, VD på Svenska Hem.
DIALOG. – Vi på Svenska Bostäder gör allt för att lösa problemen. Vi har ständigt en dialog med handlarna och polisen, förklarade Pelle Björklund, VD på Svenska Hem.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? DROG NER. Klockan 13.00 drog butikerna ner plåtjalusi­erna för att stänga sina butiker.
FOTO: MICHAEL FOLMER DROG NER. Klockan 13.00 drog butikerna ner plåtjalusi­erna för att stänga sina butiker.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ?? FÖRSTÅR. Från vänster Anna König Jerlmyr (M), Elisabeth Svantesson (M) och Karin Ernlund (C), De förstår handlarnas oro.
FÖRSTÅR. Från vänster Anna König Jerlmyr (M), Elisabeth Svantesson (M) och Karin Ernlund (C), De förstår handlarnas oro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden