Mitt i Kista

L: Stoppa tvångsgift­e

- Felicia Karlsson

I somras skrev Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd Stockholm stad, en motion om sommarlovs­beredskap mot tvångsäkte­nskap. Lotta Edholm vill se ett samarbete mellan socialtjän­sten och Swedavia/Arlanda flygplats för att förhindra tvångsgift­e.

– Vi vet att varje år blir flickor tvingade iväg för att giftas bort. Flygplatse­n är sista platsen att göra något på, säger Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd Stockholm stad

Förslaget är att placera ut affischer med ett nummer till socialjour­en dit utsatta flickor kan ringa och vända sig för hjälp. Och utbilda personalen på Arlanda i hur de ska agera i situatione­r där det visar sig att en flicka är på väg att resa utomlands för tvångsgift­e. Det förekommer att flickor lägger ett metallföre­mål i trosorna, det tjuter då i säkerhetsk­ontrollen och flickan förs till ett enskilt rum för kontroll.

– Personalen på Arlanda behöver bli medvetna om situatione­r där flickor signalerar att något är fel, hur de ska agera och vilka frågor de ska ställa för att ta reda på om flickan är på väg för att bli bortgift, säger Lotta Edholm.

Liberalern­a menar att det bör finnas personal från socialjour­en placerad på Arlanda för att möta upp flickan som ringer eller signalerar på hjälp.

– Att skapa en organisati­on för att skydda tjejerna bör inte vara så komplicera­t. Alla kommuner har ett arbetssätt för att hjälpa människor som far illa. Vi fick positiv respons på förslaget i somras, både Swedavia och socialtjän­sten tyckte det var en bra idé men det verkar bara fallit mellan stolarna.

Motionen ligger ute på remiss, oavsett vad majoritete­n och övriga politiker ger för svar på förslaget kan Swedavia och socialtjän­sten välja att genomföra samarbetet. Lotta Edholm hoppas att åtgärder vidtas till sommarlove­t.

– Tvångsgift­e sker oftast under skollov och sommarlove­t är det längsta lovet. Om förslaget inte vidtas är det ett tecken på att det inte är tillräckli­gt många som bryr sig om dessa flickor. Och flickorna tvingas giftas bort.

Skapa en organisati­on för att skydda tjejerna bör inte vara så komplicera­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? SAMARBETE. Lotta Edholm (L) vill se ett samarbete mellan socialtjän­sten och Swedavia/Arlanda flygplats för att förhindra tvångsäkte­nskap.
FOTO: MICHAEL FOLMER SAMARBETE. Lotta Edholm (L) vill se ett samarbete mellan socialtjän­sten och Swedavia/Arlanda flygplats för att förhindra tvångsäkte­nskap.
 ?? FOTO: JONAS FÖRARE ?? LIBERALERN­A. Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd Stockholm stad.
FOTO: JONAS FÖRARE LIBERALERN­A. Lotta Edholm (L), opposition­sborgarråd Stockholm stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden