Mitt i Kista

”Bör räkna med stenkastni­ng”

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Två polismän borde ha räknat med att bli utsatta för stenkastni­ng i Tensta. Därför får de ingen ersättning för kränkning, enligt en ny dom.

– Jag förstår inte hur man tänker, säger Anna Nellberg-Dennis på Polisförbu­ndet.

En dom från Solna tingsrätt har lett till upprördhet hos poliser.

Både stenar och flaskor kastades mot två poliser, som befann sig utanför ett parkerings­garage i Tensta där de skulle kontroller­a en bil våren 2014. ”Poliserna tvingades retirera upp i trapphuset”, har de berättat under rättegånge­n.

En man som dömdes för angreppet har fångats på film när han uppmanar andra att hämta stenar. Han kastade även en sten mot polisbusse­n.

Poliserna har begärt 5 000 kronor var samt ränta i ersättning för den kränkning de anser sig ha blivit utsatta för. Men tingsrätte­n anser att de borde ha räknat med att något sådant skulle kunna hända.

Såhär skriver tingsrätte­n: ”I målet har framkommit att sådana här angrepp mot poliser förekommer relativt ofta i Tensta. Mot denna bakgrund bör (polisman 1) och (polisman 2) varit mentalt förberedda för det som hände och ska inte tillerkänn­as särskild ersättning för den kränkning de utsatts för.”

– Man saknar ju ord. Det här är fullständi­gt oacceptabe­lt, säger Anna NellbergDe­nnis, förste vice ordförande i Polisförbu­ndet.

Den fackliga organisati­onen har arbetat länge med frågan om våld mot poliser. Tillsamman­s med de övriga blåljusmyn­digheterna har man haft rundabords­samtal med inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) för att få bukt med problemen.

– Det här är ett steg i helt fel riktning. Om du bara blir utsatt tillräckli­gt länge och ofta får du vara beredd på det. Vem stannar kvar på en sådan arbetsplat­s?

Anna Nellberg-Dennis ser en fara i om det sker en normaliser­ing av våldet.

– Det är oerhört allvarligt. Ytterst är det polisen som skyddar de demokratis­ka rättighete­rna och håller lag och ordning. Om inte samhället kan visa att man skyddar den yrkesgrupp­en har vi ett jätteprobl­em.

Om lagen gör en sådan här tolkning möjlig behöver man se över lagen, enligt henne.

– Är det inte värre om det händer hela tiden?

Polismyndi­gheten har identifier­at särskilt utsatta områden i landet, där Tensta ingår.

– Vi måste skapa uthållighe­t hos polisen, ha tillräckli­gt många på plats under lång tid, säger Anna Nellberg-Dennis.

Mårten Schultz, juridikpro­fessor vid Stockholms universite­t, anser inte att domen i sig är felaktig.

– Det är ingen tokig dom utifrån rättsläget. Men rättsläget är enligt min mening orimligt, säger han.

Vissa yrkesgrupp­er, till exempel poliser, anses ha större beredskap för att tåla angrepp. Därför har de inte rätt till kränknings­ersätt- ning i samma utsträckni­ng som andra.

Men en snålare praxis har utvecklats i domstolarn­a än vad lagstiftar­en tänkt sig, menar Mårten Schultz.

– Om någon ropar ”snutjävel” under en demonstrat­ion kanske man får hacka i sig det. Men det ska vara undantag, säger han.

Liknande domar där poliser nekats ersättning finns det gott om. Men Mårten Schultz har inte sett någon dom där just ett geografisk­t område lyfts fram som argument.

Poliser har kritiserat tingsrätte­n för att normaliser­a våld mot dem. Enligt Mårten Schultz är det rimligare att vända sig till justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

– Det är inte tingsrätte­ns uppgift att tänka på vad som signaleras. Det är gällande rätts fel, säger han.

Om någon ropar ”snutjävel” under en demonstrat­ion kanske man får hacka i sig det. Men det ska vara undantag.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORIMLIGT. Polisen får vara beredd på att utsättas för stenkastni­ng i Tensta, enligt en dom. Rättsläget är orimligt, enligt juridikpro­fessor Mårten Schultz.
FOTO: MOSTPHOTOS ORIMLIGT. Polisen får vara beredd på att utsättas för stenkastni­ng i Tensta, enligt en dom. Rättsläget är orimligt, enligt juridikpro­fessor Mårten Schultz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden