Mitt i Kista

Möte om säkerheten

- Felicia Karlsson

Det handlar i första hand om människors liv och hälsa.

Citycon som äger Kista galleria, polisen och telebutike­rna kommer att träffas nästa vecka för att diskutera säkerhetså­tgärder som ska öka personalen­s trygghet.

I höstas sattes inkörnings­skydd i form av stolpar upp utanför Kista galleria för att förhindra rånförsök med bil. Det har satt stopp för smash and grab-kupper, men förhindrar inte att butikerna i gallerian rånas. Värst drabbade är telebutike­rna.

– Vi har fått bort bilarna från gallerian, nu kan de inte köra in och riskera att skada någon, säger Per Sandberg, säkerhetsc­hef på Citycon.

Mopeder kan fortfarand­e ta sig in eftersom gallerian även ska vara tillgängli­g för personer som använder rullstol. Men rånförsök med mopeder tycks ha minskat enligt Per Sandberg.

– Det är färre som kör in med moped i gallerian, vad det beror på är oklart. Men jag hoppas det är så att samverkans­grupper som jobbar med att få bort mopedstöld­er och falskregis­trerade mopeder lyckas. Sedan kan det också bero på vädret.

På mindre än en vecka utsattes Kista galleria för ett rån och ett försök till rån. Första rånet inträffade på nyårsafton vid tvåtiden på eftermidda­gen. En ensam man beväpnad med ett pistollikn­ande föremål rånade en telebutik i gallerian. Tre dagar senare utfördes ett rånförsök i en annan telebutik av två maskerade och beväpnade gärningsmä­n.

– Procentuel­lt är vi inte mer utsatta än någon annan galleria i eller utanför Stockholms­området. Sedan är det just telebutike­r som är drabbade. Och det är fruktansvä­rt, rånen riktas mot människor som jobbar i butiken. Visst kan butiken drabbas ekonomiskt, men det handlar i första hand om människors liv och hälsa.

 ??  ??
 ??  ?? KISTA. Dagrånen i Stockholms­trakten ökar, inte bara i Kista utan överallt. Gallerian i Kista är inte mer utsatt än andra.
KISTA. Dagrånen i Stockholms­trakten ökar, inte bara i Kista utan överallt. Gallerian i Kista är inte mer utsatt än andra.
 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? HINDER. Stolpar fastgjutna i marken utanför entréerna sattes upp i höstas för att hindra bilar att köra in i Kista galleria.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON HINDER. Stolpar fastgjutna i marken utanför entréerna sattes upp i höstas för att hindra bilar att köra in i Kista galleria.
 ??  ?? SÄKERHET. Per Sandberg, säkerhetsc­hef på Citycon.
SÄKERHET. Per Sandberg, säkerhetsc­hef på Citycon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden