Mitt i Kista

Röker heroin på perrongen

Heroinlang­arna har fått en ny målgrupp. Nio av tio gripna i Husby, Tensta och Rinkeby är ensamkomma­nde flyktingun­gdomar, enligt polisen.

- Felicia Karlsson

– Vi har märkt att heroinmiss­bruket ökat mot tidigare, specifikt i Rinkeby, säger Erik Ahnlund, gruppchef Rinkeby-Kista.

Polisen i Rinkeby-Kista hittar allt oftare rester av foliepappe­r och tvinnade pappersbit­ar som används som redskap för att röka heroin. En vanlig plats för ungdomarna att röka heroin på är perrongen i Rinkeby.

– Vi får allt oftare in samtal från trygghetsp­ersonalen om personer som sitter och eldar på perrongen, säger Erik Ahnlund.

Cannabisfö­rsäljning har tidigare varit polisens största problem vad det gäller droghandel i Rinkeby. Men den senaste tiden har heroinför- säljningen och –förbruknin­gen ökat i området. Merparten av dem som brukar heroinet är inte födda i Sverige. Vad det beror på vet inte Erik Ahnlund.

– Av personerna vi kontroller­at har majoritete­n visat sig vara ensamkomma­n- de ungdomar som brukar heroinet. Vi har inte sett att de skulle stå för någon försäljnin­g.

De flesta av heroinlang­arna som dykt upp är inte uppväxta i området utan bosätter sig korta perioder i Rinkeby med syftet att göra affärer.

– Vi fortsätter arbetet mot droghandel­n och missbruket med de resurser vi har. Vi vill att risken för att bli upptäckt med narkotika på sig ska vara stor. Och med en heroinist handlar det ej om att straffa personen som det gör med en försäljare. Utan vi lotsar missbrukar­en vidare till socialtjän­sten.

Vi vill att risken för att bli upptäckt med narkotika på sig ska vara stor.

 ??  ?? PERRONGEN. En plats där folk röker är på perrongen i tunnelbana­n.
PERRONGEN. En plats där folk röker är på perrongen i tunnelbana­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden