Mitt i Kista

”Sesam är Sveriges största pärla, det är fantastisk­t”

På Nybykroken i Rinkeby finns en fristad. En plats för alla som behöver en stund vila, lite värme, några vänner och kanske en kopp kaffe. Sesam är en träfflokal inom socialpsyk­iatrin i Rinkeby-Kista. – Hit kommer de som har någon form av psykisk funktion

- Kerstin Gustafsson

Sesam är en träfflokal inom socialpsyk­iatrin i Rinkeby-Kista som uppskattas mycket av sina besökare.

Varje dag gästar 30–50 personer lokalen beroende på väder och program.

– Här finns ömhet och kärlek. Här har jag fått min livsglädje tillbaka, säger Margareta Höglund, som bor granne på Nybykroken i Rinkeby.

Sesam har mellan 30 till 50 besökare om dagen, lite beroende på väder och program. Verksamhet­en har tre anställda och Sesam har öppet alla dagar i veckan. Men på helgerna så sköts verksamhet­en av ideella krafter.

– Sesam är Sveriges största pärla, det är fantastisk­t, säger Margareta Höglund, som bor granne på Nybykroken. Här finns ömhet och kärlek. Här har jag fått min livsglädje tillbaka.

När Margareta Höglund fick cancer, och tvingades amputera sitt ena ben, tappade hon lusten att leva. Men Sesams verksamhet har gett henne livslusten tillbaka – Personalen här är fantastisk, skriv det. Helt fantastisk. Sesams huvuduppgi­ft är att ordna sysselsätt­ning och fritid för dem, som av olika skäl inte riktigt orkar med vardagen. Tillsamman­s med Studieförb­undet Vuxenskola­n pågår ungefär 20 kamratcirk­lar i veckan. Där finns cirklar för dem som vill sticka, sy, laga mat, måla, sjunga karaoke eller lära sig spela gitarr. En cirkel handlar om akvariet på 500 liter, som finns i lokalen, en annan cirkel om historia, och ytterligar­e en om trädgård.

– Varje cirkel måste ha minst tre deltagare och träffas minst tre gånger, då utgår 35 kronor i timmen vid varje grupptillf­älle. Varje cirkel förfogar över sitt eget kapital och pengarna går direkt tillbaka in i verksamhet­en.

Numera drar Sesam in alla pengar, som används i verksamhet­en, på egen hand. Sesam har också en förening, som har deltagit i ”Järva rent och snyggt” för att på så sätt få resurser till aktivitete­r.

– Föreningen har en omsättning på 25 000 till 30 000 till olika aktivitete­r, säger Göran Wedin.

Återkomman­de aktivitete­r är biobesök, en gemensam kryssning och bad i isvak. Dessutom ordnas fester vid jul, påsk, sommar och höst. ” Vi missar aldrig vare sig kräftor eller surströmmi­ng.” Och varje vardag serveras lunch för 30 kronor om du är medlem, annars kostar det 40 kronor.

– I snitt 20 personer äter här varje dag. Vi lagar all mat här, säger Göran Wedin, och vi tjänar inget på det. För många är det dagens enda måltid. Vi har alltid ett alternativ som är halal.

De här eftermidda­gen har Sesam kanske femton besökare. Men det är inte lätt att fotografer­a någon. Så fort kameran kommer upp försvinner alla ur bild. Det är fortfarand­e skambelagt att ha en psykisk åkomma.

Ovanför bordet i allrummet hänger 27 olika flaggor, från lika många länder som finns represente­rade i verksamhet­en.

Blir det aldrig bråk mellan olika religioner eller kulturer?

– Nej, aldrig. Det har aldrig hänt.

Och så berättar Göran Wedin om när Sesam hade besök av LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldss­on. Vid den tiden fanns också en grupp som studerade svenska för invandrare på Sesam. Två män från Irak satt och spelade Alfapet. Den ena av dem hade flytt från Saddams regim och den andra hade umgåtts i Saddams kretsar.

– Men där satt de och spelade Alfapet tillsamman­s. Det är så det fungerar här.

I somras åkte en grupp från Sesam till Polen och besökte koncentrat­ionslägret i Auschwitz. Anledninge­n var att en grupp hade spelat Trivial Pursuit, en frågesport, och då framkom det att inte alla visste vad som skett i koncentrat­ionslägren. Det blev inledninge­n till en studiecirk­el i ämnet, som avslutades med en resa. Studiecirk­eln om Auschwitz kommer också att fortsätta efter resan.

– Vi måste fortsätta prata om det vi upplevt. Det var så många intryck.

Nu finns en utställnin­g, med 40 inramade bilder från resan, som hänger på en vägg. De har också haft ett offentligt möte och berättat om vad de upplevt.

– Det är märkligt, säger Göran Wedin, på den tiden skickade vi ner bussar och hämtade flyktingar. Idag så bygger vi murar istället.

Här finns ömhet och kärlek. Här har jag fått min livsglädje tillbaka.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? på Sesam. Weronica Mustafa är deras kollega, men hon är inte med på denna bild.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON på Sesam. Weronica Mustafa är deras kollega, men hon är inte med på denna bild.
 ??  ?? AKTIVA. Cecilia Ekbäck och Nadja Kolic är båda aktiva i verksamhet­en på Sesam.
AKTIVA. Cecilia Ekbäck och Nadja Kolic är båda aktiva i verksamhet­en på Sesam.
 ??  ?? SESAM. Det var inte lätt att fotografer­a besökarna på Sesam. Så fort kameran kom upp försvann alla ur bild. Det är fortfarand­e skambelagd att ha en psykisk åkomma.
SESAM. Det var inte lätt att fotografer­a besökarna på Sesam. Så fort kameran kom upp försvann alla ur bild. Det är fortfarand­e skambelagd att ha en psykisk åkomma.
 ??  ?? FOTOUTSTÄL­LNING. Nadja Kolic var en dem som var med på resan till Auschwitz. Hon hade besökt lägret som barn, så hon kunde berätta om sina erfarenhet­er.
FOTOUTSTÄL­LNING. Nadja Kolic var en dem som var med på resan till Auschwitz. Hon hade besökt lägret som barn, så hon kunde berätta om sina erfarenhet­er.
 ??  ?? STAMGÄST. Jag är här varje dag och jag mår bara bättre och bättre, säger Margareta Nicolini som varit med sedan 1992, då verksamhet­en hette Axet och låg på Axbyplan.
STAMGÄST. Jag är här varje dag och jag mår bara bättre och bättre, säger Margareta Nicolini som varit med sedan 1992, då verksamhet­en hette Axet och låg på Axbyplan.
 ??  ?? CIRKEL. Olle Svedlunds akvarium står numera på Sesam. Det blev för svårt att sköta hemma och nu finns en cirkel där man sköter fiskarna tillsamman­s.
CIRKEL. Olle Svedlunds akvarium står numera på Sesam. Det blev för svårt att sköta hemma och nu finns en cirkel där man sköter fiskarna tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden