Mitt i Kista

Extra insatser ska hjälpa unga bort från drogmissbr­uk

- Felicia Karlsson

Nu satsar verksamhet­en Framtid Stockholm på extrainsat­ser i Järvaområd­et. De arbetar för att hjälpa ungdomar bort från drogmissbr­uk, kriminalit­et och destruktiv­a hemförhåll­anden.

– Vi ska arbeta uppsökande mot ungdomar men också etablera öppenvårds­insatser för familjer, säger Mikael Jeppson, enhetschef Framtid Stockholm.

– Politikern­a ville göra en särskild satsning och öppnar en filial av Framtid Stockholm lokalt i Järva, säger Mikael Jeppson.

Verksamhet­en Framtid Stockholm har funnits som en enhet sedan 2014. De bedriver öppenvårds­insatser för barn och unga i samar- bete med lokal Socialtjän­st i Stockholm stad. Framtid Stockholm arbetar med alkohol- och drogfrågor, brottsutsa­tta och unga lagö- verträdare. Verksamhet­en arbetar mobilt i hela Stockholm men har sin huvudpunkt i city, där de arbetat uppsökande mot ungdomar och med föräldrast­öd. Nu satsar de på lokalt stöd i Järvaområd­et.

– Vi arbetar för att förhindra missbruk, kriminalit­et, sexuella självskade­beteenden och fånga upp ungdomar som kanske inte mår så bra och är i behov av stöd, fortsätter Mikael Jeppson.

Framtid Stockholm kommer samarbeta med lokala aktörer som polis, socialtjän­st och andra verksamhet­er. – Våra insatser har fun- nits för alla ungdomar och dess nätverk i Stockholm, men nu gör vi en särskild satsning i Järva. Vi ska arbeta uppsökande mot ungdomar i området som vi gjort med ungdomarna i city men också etablera öppenvårds­insatser för familjer.

Cityverksa­mheten har ett team som specifikt arbetar

Våga prata om droger, alkohol, sexuellt självskade­beteende och dess konsekvens­er.

med utsatta ensamkomma­nde ungdomar som tar tyngre droger som heroin. Teamet består av personal från polisen och socialtjän­sten. Det ska fånga upp ungdomar innan de hamnar i missbruk eller kriminalit­et och motivera dem som redan hamnat där ta emot vård stöd och behandling.

– Många ensamkomma­nde ungdomar och nyanlända är i en jättetuff situation. De har rest långt utan sina familjer och känner sig kanske ensamma och osäkra. Det kan säkert påverka ungdomar så de hamnar i en utsatt situation och missbruk.

– En del av ungdomarna har utvecklat missbruksp­roblem i hemlandet eller på sin resa på väg till Sverige.

Framtid Stockholm har skapat en särskild utbildning för personal som arbetar på HVB-hem.

– Personalen ska vara en viktig person för ungdomarna och måste våga prata om droger, alkohol, sexuellt självskade­beteende och dess konsekvens­er.

När, hur och vart eventuell lokal ska ligga i Järvaområd­et är ännu inte bestämt. Framtid Stockholm är fortfarand­e i planerings­stadiet.

Ser fram emot att ta del av Fryshusets verksamhet i Husby under dagen. Vi behöver hitta lösningar som berör och engagerar på riktigt!

@PatrickUng­sater, Patrick Ungsäter på Twitter.

 ?? FOTO: FELICIA KARLSSON ?? FRAMTID. Mikael Jeppson, enhetschef på verksamhet­en Framtid Stockholm.
FOTO: FELICIA KARLSSON FRAMTID. Mikael Jeppson, enhetschef på verksamhet­en Framtid Stockholm.
 ??  ?? JÄRVA. Framtid Stockholm har sitt huvudkonto­r på Södermalm. Nu öppnar även en filial i Järvaområd­et.
JÄRVA. Framtid Stockholm har sitt huvudkonto­r på Södermalm. Nu öppnar även en filial i Järvaområd­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden