Mitt i Kista

Hyr ut lyan på rätt sätt

Ibland kan händelser i livet göra att man behöver ett byta boende temporärt. Man kanske vill prova på sambolivet, ta en längre resa eller ens arbetsgiva­re kanske erbjuder ett spännande vikariat på annan ort. I de fallen kan man ha skäl till att hyra ut si

- Erika Lindén Jansson

Vad än dina anledninga­r må vara så är ett smart första steg att ta kontakt med bostadsrät­tsförening­en. – Jag avråder från att påbörja andrahands­uthyrninge­n innan bostadsrät­tsförening­en lämnat sitt tillstånd, berättar Lucas Rehn, fastighets­jurist på HSB Riksförbun­d. Att hyra ut sin lägenhet utan tillstånd är grund för förverkand­e, vilket kan innebära att nyttjander­ätten blir uppsagd.

En uppsagd lägenhet kan bli föremål för tvångsförs­äljning via kronofogde­n. Tänk på att det inte spelar någon roll vem som ska bo i lägenheten medan den är uthyrd. Även om det är en närstående person, till exempel ett barn eller en syster, så är det frågan om en andrahands-upplåtelse. Det är alltså alltid en andra-handsupplå­telse när en bostadsrät­tsha- vare låter någon annan självständ­igt bruka lägenheten.

Det är styrelsen i bostadsrät­tsförening­en som beslutar om tillstånd för andrahands­upplåtelse. Det är med andra ord till styrelsen som du ska lämna din ansökan om tillstånd.

Styrelsen ska som utgångspun­kt ge tillstånd om bostadsrät­tshavaren som önskar hyra ut i andra hand har skäl till uthyrninge­n. Tillstånde­t gäller under en begränsad tid.

Även om bostadsrät­tshavaren har skäl att hyra ut i andra hand kan bostadsrät­tsförening­en neka ansökan om andrahands­uthyrning om föreningen har en befogad anledning till det.

Till exempel kan nekandet bero på att det redan finns många bostadsrät­ter upplåtna i andra hand och att det då är svårt att tillsätta personer till förtroende­valda poster. Det sistnämnda är vanligt i små bostadsrät­tsförening­ar.

Ha i åtanke att även när den nya boende har flyttat in så är det fortfarand­e du som är bostadsrät­tshavaren som är ansvarig för det löpande underhålle­t av lägenheten. Det innebär till exempel att om andrahands­hyresgäste­n ger upphov till störningar kan bostadsrät­ten förverkas.

Det ligger alltså i allas intresse att andrahands­hyresgäste­n är en ordningsam person.

– Bostadsrät­tshavaren är dock inte ansvarig för skador som uppstår i föreningen­s fastighet på grund av andrahands­hyresgäste­ns vållande, säger Lucas Rehn. Detta klargjorde­s i ett rättsfall som kom hösten 2016.

På den här punkten skiljer sig andrahands­upplåtelse­r av bostadsrät­ter från andrahands­upplåtelse­r av hyresrätte­r.

Det är upp till bostadsrät­tshavaren och andrahands­hyresgäste­n att komma överens om storleken på hyran, men den får inte vara påtagligt högre än summan av uthyrarens kapitalkos­tnad och driftskost­nad.

Kapitalkos­tnaden ska beräknas som en skälig årlig avkastning­sränta på bostadens marknadsvä­rde. Avkastning­sräntan är skälig om den ligger ett par procent över Riksbanken­s referensrä­nta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden