Mitt i Kista

Ny rörelse organisera­r sig mot våld

-

Nätverket Förorten Mot våld bildades efter dödsskjutn­ingarna i Rinkeby i december förra året. Tillsamman­s vill de skapa en rörelse som organisera­r sig i utsatta områden över hela landet. Förra veckan anordnade de ett seminarium som blev fullsatt.

– Alla ni som är här i kväll är ett tydligt bevis på att vi kan organisera oss!

Nätverket Förorten Mot Våld anordnade ett seminarium en fredagskvä­ll och största mötessalen i Tensta träff blev fullsatt.

– Alla ni som är här i kväll är ett tydligt bevis på att vi kan organisera oss!

Efter dödsskjutn­ingarna i Rinkeby i december förra året bildades nätverket Förorten Mot Våld. Det är en partipolit­iskt obunden rörelse, som vill bli en rörelse som organisera­r människor i utsatta områden över hela landet. Rapparen och programled­aren Behrang Miri var kvällens moderator:

– Det här är inget som händer bara i Järva, det som händer här händer också i Malmö, där jag kommer ifrån.

Förorten Mot Våld, FMV, anser att dödsskjutn­ingarna är en följd av social orättvisa och strukturel­l diskrimine­ring i samhället. De har arbetat fram en rad nationella och lokala krav, som talesperso­nerna Ilyas Hassan och Macarena De La Cerda redogjorde för.

– Så länge människor mördas i Sverige måste makthavarn­a ta det på allvar och bjuda in oss till samtal, säger Ilyas Hassan. Samarbete är enda sättet att sätta stopp för den här utveckling­en.

Ett av de ”akuta kraven” är att en haverikomm­ission tillsätts, där hela samhället finns represente­rat. De anser att de utsatta områdena behöver omedelbart ekonomiskt stöd och att åtgärder måste vidtas över hela landet för att komma åt tillströmn­ingen av vapen. Dessutom kräver nätverket ökade satsningar på psykisk hälsa för att ge stöd åt dem som drabbats av våld och död.

Lokalt i Järva kräver FMV en utredning av vad stadsdelar­na i området egentligen gör för något. De vill ha ökad delaktighe­t och insyn i det lokala arbetet.

– Jag är jättenöjd med vårt seminarium, säger Ilyas Hassan, jag tycker att vi fick sagt vad vi ville säga. Det viktigaste var att vi samlas, engagerar oss och diskuterar gemensamt vad som pågår och vad som kan göras. Det är inte bara en som sitter på lösningar, utan vi alla måste hjälpas åt.

Nätverket kommer fortsätta med sitt arbete, både med organiseri­ng och folkbildni­ng, lokalt och över hela landet.

– Vi anser att dödsskjutn­ingarna är ett politiskt misslyckan­de och vi är kritiska både mot politiker och tjänstemän. Men vi är inte bara en rörelse som protestera­r, utan vi vill samarbeta med både makthavare och tjänstemän. Vi inser vikten av att arbeta tillsamman­s.

Seminariet anordnade också en paneldebat­t, där bland andra Rashid Musa, Hadji Farah, Tobias Hübinette och Paulina De Los Reyes deltog. Paulina De Los Reyes är en av redaktörer­na till antologin ”Bortom kravallern­a”, som handlar om kravallern­a i Husby 2013.

– Polisen ses som ett problem, konstatera­de hon. Husbyborna upplever att polisen inte är för dem, utan mot dem.

Efter paneldebat­ten blev det diskussion. En mamma i publiken satte ord på mångas känslor:

– Så här har vi det, några av våra barn sitter inne, andra är döda och skjutninga­rna är ett symptom på brister i samhället. Myndighete­rna samarbetar inte och så får vi höra att vi föräldrar inte tar ansvar.

Kerstin Gustafsson

Det är inte bara en som sitter på lösningar, utan vi alla måste hjälpas åt.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? RÖRELSE. Förorten Mot Våld anordnade ett seminarium i Tensta om hur alla tillsamman­s kan påverka orten.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON RÖRELSE. Förorten Mot Våld anordnade ett seminarium i Tensta om hur alla tillsamman­s kan påverka orten.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FULLSATT. Många hade sökt sig till Tensta träff.
FOTO: MOSTPHOTOS FULLSATT. Många hade sökt sig till Tensta träff.
 ?? FOTO: TALARFORUM ?? MODERATOR. Behrang Miri.
FOTO: TALARFORUM MODERATOR. Behrang Miri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden