Mitt i Kista

Knarkskräm­mor stör boende i Husby

-

”Knarkskräm­morna” försvann från Tensta centrum efter omfattande protester i höstas. Men nu tjuter samma larm i Husby centrum. Den här gången har det kommunala bostadsbol­aget Svenska Bostäder satt upp ”skrämmorna”.

– Det här löser inte problemen, säger Veronica Stiernborg, ordförande för Vänsterpar­tiet i Kista. Det är en metod som används för att bekämpa skadedjur.

platser i Husby centrum, bland annat nere i parkerings­garaget under ICA, sitter ”knarkskräm­mor” högt upp på väggen. Fyrkantiga, små vita plåtlådor som ständigt ger ifrån sig en hög, obehaglig signal.

– Vi som bor här protestera­de, säger Veronica Stiernborg, och då lovade de att stänga av ljudet. Svenska Bostäder skulle också bjuda in till ett möte, men det har de inte gjort.

Enligt Svenska Bostäders distriktsc­hef Stefan Mattsson är inte ”skrämmorna” något nytt.

– Nej, den i trappan ner till garaget har hängt där länge. Där har det förekommit narkotikaf­örsäljning och liknande. Men vi satte upp nytt larm i en gång mellan två olika trapphus, där det varit stökigt. Men den ska vara avstängd.

På flera

på Trondheims­gatan 5 sitter plåtlådan högt uppe på ena väggen.

– Det har varit en del strul där, säger Veronica Stiernborg, som bor i porten intill. Under december hade vi trygghetsv­ärdar som gick runt i området. Det funkade jättefint, men det ansågs vara för dyrt. Istället finns ett förslag att 1,5 miljoner ska satsas på Securitas-vakter.

Nu är trygghetsv­ärdarna borta och larmen är påslagna. De hörs tydligt, även för den som för länge sedan fyllt 25.

– Då skulle du höra på

I porten

kvällarna, säger Hamid Taki, som bor i området. Då är ljudet mycket högre.

Han störs av ljudet när han ska gå ut eller in, och särskilt när han ska ner i parkerings­huset, men är kluven till larmen.

– På ett sätt är det bra att de finns. Det är familjer som bor här och jag vill inte att mina barn ska känna sig rädda för gängen som står här och hänger.

Veronica Stiernborg

menar att det borde finnas regler för hur sådana här larm får användas, och var. Hon tror inte att ”skrämmorna” kommer att minska knarkförsä­ljningen.

– Problemen försvinner inte, utan flyttas bara. Jag tror inte att de sätter upp sådana här larm vid Stureplan, där den mesta knarkförsä­ljningen äger rum. Hela användning­en av ” knarkskräm­mor” verkar bara drabba socialt utsatta områden.

Kerstin Gustafsson

Jag tror inte att de sätter upp sådana här larm vid Stureplan, där den mesta knarkförsä­ljningen äger rum.

OLJUD.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? Svenska bostäder har satt upp så kallade ”knarkskräm­mor” i Husby centrum. Hamid Taki visar på lådan.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON Svenska bostäder har satt upp så kallade ”knarkskräm­mor” i Husby centrum. Hamid Taki visar på lådan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden