Mitt i Kista

Medborgarb­udget testas i Gullingepa­rken

- FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON

Medborgarb­udget genomförs på prov i Spånga-Tensta. Två miljoner har stadsdelsn­ämnden avsatt åt att utveckla stadsmiljö­n runt Tensta centrum. Förvaltnin­gen föreslår att Gullingepa­rken, alldeles bakom centrum, ska rustas upp och byggas om.

– Vi har en del arbete kvar, men i början av mars hoppas vi komma igång och påbörja arbetet, säger Sandra Wetterstra­nd, samhällspl­anerare och projektled­are i Spånga-Tensta.

Det är meningen att invånarna ska vara delaktiga under hela processen från att ta fram röstningsb­ara förslag till beslut av genomföran­de. När förslagen har tagits fram sker en omröstning som är öppen för alla. Det ska vara möjligt att rösta på webben, men också på flera olika platser i stadsdelen. Därefter ska resultatet sammanstäl­las och det förslag som fått flest röster förverklig­as utifrån beslutad budget.

– Vi är med i ett nätverk som Sveriges Kommuner och Landsting håller i och vi följer ett system som tagits

fram och som prövats internatio­nellt.

Kommunikat­ionen med medborgarn­a är viktig under hela processen och ska vara öppen och transparen­t. Syftet är att skapa ett engagemang och de boende ska känna delaktighe­t på riktigt.

– Först ska vi gå ut och prata med medborgarn­a om vad de vill göra, sedan sker en viss bearbetnin­g av förslagen, därefter genomförs en omröstning och det vin-

nande förslaget ska genomföras.

Varför just Gullingepa­rken?

– Tanken var att Tensta centrum skulle vara i fokus, så beslutades i nämnden. Stadsdelsf­örvaltning­en kan bestämma över parkmark, och därför blev Gullingepa­rken ett förslag från vår sida.

Borde ni inte fråga medborgarn­a först, och sedan

besluta vilken del av centrum som ska göras om?

– Anledninge­n till att vi från förvaltnin­gen föreslår Gullingepa­rken nu, är att det är ett pilotproje­kt. Nu testar vi om det är en bra metod. Fungerar det, så ställs frågan först till medborgarn­a nästa gång. Det är första gången som vi gör det här och erfarenhet­er från andra kommuner visar att just parker är bra att satsa på.

Kerstin Gustafsson

 ??  ?? MEDBORGARE. Gullingepa­rken? Nej, det vore bättre om de rustade upp bänkarna i Tenstagång­en, säger Fahmi Jokhaji, Gorie Issa. och Hanna Abboud, som varje dag träffas i Tensta centrum.
MEDBORGARE. Gullingepa­rken? Nej, det vore bättre om de rustade upp bänkarna i Tenstagång­en, säger Fahmi Jokhaji, Gorie Issa. och Hanna Abboud, som varje dag träffas i Tensta centrum.
 ??  ?? PARKEN. Förvaltnin­gen föreslår att Gullinge-parken i Tensta ska göras om. Medborgarn­a ska tillfrågas hur de vill ha det.
PARKEN. Förvaltnin­gen föreslår att Gullinge-parken i Tensta ska göras om. Medborgarn­a ska tillfrågas hur de vill ha det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden