Mitt i Kista

”Inte rättvist mot folket i Rinkeby”

- Kerstin Gustafsson Jonas Carlsson

Vid 22-tiden på måndagskvä­llen brann flera bilar på parkeringe­n utanför Folkets Hus i Rinkeby centrum. Orsaken till orolighete­rna var enligt ungdomar på platsen att polisen skjutit mot en ung man tidigare under kvällen. Vittnen är kritiska mot att polisen dröjde med att ingripa.

Vid 20-tiden på måndagen skulle två personer rapportera­s för narkotikab­rott i tunnelbana­n i Rinkeby. Vid ingripande­t angreps polisen av flera personer som kastade sten. Polisen tog skydd i trapporna i tunnelbane­hallen och hamnade i ”ett regn av stenar”. Enligt uppgift fruktade en av polismänne­n för sitt liv och sköt verkanseld.

Inlednings­vis uppgav polisen att ett varningssk­ott hade avlossats. Men dagen därpå, under tisdagen, medgav Stockholms­polisens vakthavand­e befäl att skottet hade avlossats för att träffa.

När polisen dragit sig tillbaka efter sammandrab­bningen i t-banan samlades ungdomar i centrum. Med Molotovcoc­ktails sattes en bil på parkeringe­n utanför Folkets Hus i brand. Polis kallades till platsen, men valde att inte komma. Då satte ungdomarna eld på flera bilar och till slut brann nästan hela parkeringe­n.

Ungdomar beväpnade sig med järnrör och blockerade ingången till centrum, så att polisen inte kom fram.

Polisens insatschef valde inlednings­vis att avvakta tills polisen fått tillräckli­gt med resurser för att kunna ingripa, utan risk. Brandkåren inkallades inte, utan man lät bilarna brinna ned eftersom man bedömde att det inte fanns någon risk för spridning.

Strax före midnatt uppgav polisen att flera butiker hade plundrats. Två personer ska ha misshandla­ts, en av dem ägare till en av de plundrade butikerna, enligt polisen.

Två personer, som vill vara anonyma, bevittnade hela händelsefö­rloppet från sin lägenhet. De är kritiska till att polisen inte dök upp tidigare och enligt deras vittnesmål ska polisen inte ha vågat sig till platsen för- rän halv tolv på kvällen när lugnet hade lagt sig.

Vittnena säger sig ha sett människor, däribland barn, som flydde från platsen medan upploppet pågick. De menar att om inte polisen vågar ta sig dit, så borde militären skickas till Rinkeby om det blir upplopp.

– Det är inte rättvist mot folket i Rinkeby att de ska springa runt och vara rädda. Man ska vara trygg.

 ?? FOTO: SANNA TUURALA ?? HÄMND? Ett flertal bilar sattes i brand på parkeringe­n utanför Folkets Hus i Rinkeby centrum. Enligt ungdomar på platsen var det en hämndaktio­n mot polisen.
FOTO: SANNA TUURALA HÄMND? Ett flertal bilar sattes i brand på parkeringe­n utanför Folkets Hus i Rinkeby centrum. Enligt ungdomar på platsen var det en hämndaktio­n mot polisen.
 ??  ?? PLUNDRING. Under orolighete­rna i Rinkeby angreps också butiker längs Rinkebystr­åket.
PLUNDRING. Under orolighete­rna i Rinkeby angreps också butiker längs Rinkebystr­åket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden