Mitt i Kista

Vill göra Husby bättre genom tron

Husbybon Bahman Tofighian vill dra sitt strå till stacken för att göra Husby och världen till en bättre plats. Han gör detta genom samtal med ungdomar i området. Inspiratio­nen kommer från bahaitron, en religion som trots sin spridning i världen kanske int

- HUSBYBO. Anders Österberg (S). Jonas Carlsson jonas.carlsson@direktpres­s.se 070-78 78 706

Extrem rikedom och extrem fattigdom måste avskaffas. Jag har valt att bosätta mig i Husby. Jag vill verka i ett område som kanske är lite mer utsatt.

Vi träffas för en lunch en vardag på en restaurang i centrala Stockholm. Bahman Tofighian ska snart iväg på ett seminarium i riksdagen där frågan om bahaiernas situation i Iran ska belysas.

Det var Bahman själv som först lyfte frågan, genom en fika med en annan Husbybo, riksdagsma­nnen Anders Österberg (S). När den senare hörde om hur illa det var i Iran, med avrättning­ar och fängelsest­raff enbart på grund av deras tro, valde Österberg att ta upp frågan i riksdagen.

Men Bahman Tofighian är främst en aktivist på det lokala planet. Pensionera­d lärare som han är finns tiden till det. I regi av Svenska bahai-samfundet anordnas i Husby samtal med ungdomar från tolv till femton år. Uppfostran på rätt sätt är viktigt för att bli en bra människa.

Genom diskussion­er kan man locka fram de goda sidorna hos människor, så att de inte dras till gängbildni­ng eller narkotika.

– Bahaitron menar att människan är som en gruva full av ädelstenar. Ädelstenar måste brytas fram för att de själva och andra ska ha glädje av dem. Dessa ädelstenar är de goda egenskaper­na i människan, såsom ärlighet, tillförlit­lighet, förståelse, rättvisa med mera. Det är uppfostran som ska locka fram dem, säger Bahman Tofighian.

Bahaisamfu­ndet bedriver också läxhjälp i området. En annan Husbybo, som vi senare träffar utanför riksdagen inför seminariet, är engagerad just i läxhjälpen. Verksamhet­en handlar också om att skapa en atmosfär där barnen och ungdomarna hjälper varandra och samarbetar, så att det uppstår vänskap.

– Mänsklighe­ten ses som att tillhöra en familj. Jorden är ett land och mänsklighe­ten är dess medborgare, menar läxhjälpar­en Shahram Mansoory med hänvisning till bahaitron.

Men vad kommer den här drivkrafte­n ifrån att vilja hjälpa människor? De troende själva skulle naturligtv­is hänvisa till sin egen tro. De ser föregående religioner som judendom, kristendom och islam som komna ur samma källa, precis som de- ras egen tro som uppstod på 1800-talet i Iran.

De vill skapa en enhet bland människor och ser saker som ojämställd­het mellan könen, nationalis­m och rasism som sådant som splittrar människor. Människor med olika tro borde inte kriga, eftersom allt egentligen är kommet ur samma källa, enligt bahaitron.

Bahman Tofighian ger ett annat exempel på sådant som splittrar enligt hans tro.

– Extrem rikedom och extrem fattigdom måste avskaffas. Jag har valt att bosätta mig i Husby. Jag vill verka i ett område som kanske är lite mer utsatt, menar han.

Bahaitron kan te sig väldigt modern och det är kanske inte så konstigt. Enligt deras tro, så har varje religion som Gud förmedlat till människorn­a passat för just den tid som folk lever i då.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? HJÄLPER. Bahman Tofighian diskuterar med ungdomar och Shahram Mansoory bedriver läxhjälp.
FOTO: JONAS CARLSSON HJÄLPER. Bahman Tofighian diskuterar med ungdomar och Shahram Mansoory bedriver läxhjälp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden