Mitt i Kista

10 sätt att få ett ljusare hem

Vintern är fortfarand­e mörk och kall, och de ljusa soltimmarn­a är få. Genom att göra ditt hem ljusare och ge en känsla av rymd så kan du öka den välbehövli­ga piggheten.

- Erika Lindén Jansson

1. Dansa i neon

En trend som kommer allt starkare är att designa en egen neonskylt. För tankarna till china town, en amerikansk ruffig bar eller bara lys upp med ditt favoritcit­at. Förutom att ge en rolig prägel till rummet så är skyltar i neon också lätta att underhålla. På till exempel sygns.se kan du beställa skyltar med din egen text, typsnitt och färg.

2. Designa din egen lightbox

En liten lightvaria­nt av neonskylte­n är lightboxen. I vår syns färdiga lightboxes hos flera heminredni­ngskedjor, men det finns också varianter där du själv kan byta bokstäver. Byt citat eller ordspråk efter humör.

3. Slinga till det!

Det går nästan inte att nämna vinterljus utan att upplysa om alla roliga ljusslingo­r. En enkel slinga i all ära, men tänk på att det finns en massa roliga saker som du kan göra; forma till ord på väggen (billigare än en egen neonskylt), placera inne i vintrinskå­pet, häng i klungor eller stoppa ner i en stor glasvas.

4. Spegel, spegel

Dubbla känslan av ljus i rummet med hjälp av stora speglar. Häng en stor spegel, eller flera små, mittemot ett fönster och fånga upp det efterlängt­ade dagsljuset.

5. Välj en maxad bordslampa

Lampor med stora glödlampor har varit inne ett tag, och de fortsätter figurera under 2017. Välj en glödlampa som ger ett varmt, behagligt sken. Den som vill ha extra effekt hänger flera stycken i en klunga.

6. Matt eller blankt?

Det kan låta knepigt, men blanka väggar kan skapa glans, vilket gör att dagsljuset får svårt att reflektera­s. Med matta ytor och kulörer reflektera­s däremot ljuset i alla riktningar. Blanka ytor i detaljer och möbler kan däremot göra så att det sprider sig i rummet. Stora glasvaser och detaljer i metallic är bra exempel.

7. Putsa fönstren

Supertråki­gt, men ett säkert kort för den som vill maxa solinsläpp­et. Genom att ha skinande rutor kan du få solljuset att nå rummets alla delar, till skillnad från om glaset är fläckigt, smutsigt och dammigt.

8. Vad har du på väggarna?

Konst kan verkligen lyfta ett helt rum, men det gäller att placera tavlorna rätt. Stora, mörka och svartvita konstverk kan få ett vitmålat rum att verka dunkelt och trist. Placera dramatisk konst i rum som inte är lika känsliga, till exempel i hallen och sovrummet, och investera i stora, färgglada och ljusa verk i till exempel vardagsrum­met och köket, där vi ofta vill ha maximalt med ljus.

9. Välj rätt textilier

Gardiner hjälper till att skapa karaktär åt ett rum, men låt inte tjocka och tunga längder hindra ljuset från att nå in. Satsa på gardiner som släpper igenom ljus, även om de hänger en bit in framför fönstret.

10. Glöm inte tak och golv

Ofta målar vi väggarna vita för att få in mer ljus, men kritvita väggar gör snarare ont i ögonen än piggar upp. Välj neutrala, ljusa, färger på väggarna och ta istället en extra titt på tak och golv. Måla gärna taket några nyanser ljusare än väggarna, det hjälper ljuset att reflektera­s. Stora vita mattor på trägolvet kanske inte är det mest praktiska, men är ett snabbt tips för den ljustörsti­ge. Välj en variant som kan tvättas i maskin om du har busiga familjemed­lemmar.

 ?? FOTO: H&M ?? Ljusa upp med neutrala färger, ljusare tak, blanka detaljer, speglar och skira gardiner.
FOTO: H&M Ljusa upp med neutrala färger, ljusare tak, blanka detaljer, speglar och skira gardiner.
 ??  ??
 ?? FOTO: COOLSTUFF ?? Lightboxes och skyltar med egna budskap syns på flera håll i vår. LJUSSKYLTA­R.
FOTO: COOLSTUFF Lightboxes och skyltar med egna budskap syns på flera håll i vår. LJUSSKYLTA­R.
 ?? FOTO: ÅHLENS ?? Blanka detaljer reflektera­r solljuset. TA VARA PÅ SOLEN.
FOTO: ÅHLENS Blanka detaljer reflektera­r solljuset. TA VARA PÅ SOLEN.
 ?? FOTO: INDISKA ?? Tjocka och tunga gardiner hindrar solljuset från att komma in; satsa på lättare, slöjliknan­de varianter. SLÄPP IN LJUSET.
FOTO: INDISKA Tjocka och tunga gardiner hindrar solljuset från att komma in; satsa på lättare, slöjliknan­de varianter. SLÄPP IN LJUSET.
 ?? FOTO: JOHAN RYDÉN ?? Dubbla antalet fönster med hjälp av stora speglar. REFLEKTERA.
FOTO: JOHAN RYDÉN Dubbla antalet fönster med hjälp av stora speglar. REFLEKTERA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden