Mitt i Kista

Zzzpännand­e på ormsafari (men måste man zzzova lite så måste man)

- Jonas Carlsson jonas.carlsson@ direktpres­s.se

Många försöker säkert undvika huggormar ute i naturen. Men på lördagen anordnades med utgångspun­kt i Akalla en utflykt i naturen där målet var att hitta huggormar och snokar för att lära sig mer om djuren.

– Det är dels naturupple­velsen och dels folkbildan­de. Folk ska kunna uppleva delar av naturen på olika sätt, det är väldigt inspireran­de och kul. Folk blir överraskad­e över att det finns så många ormar, säger guiden Mårten Perneberg.

Det är Stockholms herpetolog­iska förening som står bakom huggormsex­kursionen, som görs om våren en gång varje år, för allmänhete­n. Flera vuxna och även många barn var på plats. Det var en familjevän­lig tillställn­ing, där man inte behövde gå i högt gräs utan kunde följa grusvägen med sin barnvagn.

Alla samlades först vid Hägerstalu­nds värdshus innan det var dags att ge sig ut på vandring i naturen. Mårten Perneberg från Stockholms herpetolog­iska förening guidade gruppen och hämtade ormar från marken som han sedan visade upp. Han förmedlade först ett budskap om att huggormar inte behöver vara så farliga som man lätt att tro, även om de naturligtv­is är giftiga.

– Det finns en överdriven rädsla för den reella farlighete­n. 300 blir behandlade för huggormsbe­tt varje år och det dör någon var tionde år, säger Mårten och till- lägger att du naturligtv­is ska uppsöka sjukhus om du blir biten.

Trots att det var småmulet hittade gruppen ändå några snokar och huggor- mar. Men när det är bra väder och ormarna kommer fram går det att hitta fler.

– Vi har hittat 25 huggormar som mest, säger Mårten Perneberg.

Gruppen slog sig efter ett tag ner och tog lite fika och matsäck. Det var ett blandat sällskap med deltagare både från närområdet och längre ifrån.

Kistabon Nisse Johansson var här med sina två barn Love och Mio.

– Det är en helt ny upplevelse av ett ställe där man bor. Det är kul när de visar detaljerna i naturen, säger Nisse Johansson och tillägger att det är kul för barnen att de kan vara med och inte behöver vara så rädda för ormar.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? KISTABO. Nisse Johansson med sonen Mio tyckte att han nu såg området med andra ögon. Sonen Love, däremot, såg inte så mycket. Han somnade gott i vagnen.
FOTO: JONAS CARLSSON KISTABO. Nisse Johansson med sonen Mio tyckte att han nu såg området med andra ögon. Sonen Love, däremot, såg inte så mycket. Han somnade gott i vagnen.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? ORMUTFLYKT. Många ville lära sig mer om ormar.
FOTO: JONAS CARLSSON ORMUTFLYKT. Många ville lära sig mer om ormar.
 ??  ?? HANDSKAR. Det behövs för att skydda sig mot huggormen, även om den beter sig väldigt lugnt när Mårten plockar upp den.
HANDSKAR. Det behövs för att skydda sig mot huggormen, även om den beter sig väldigt lugnt när Mårten plockar upp den.
 ??  ?? SNOK. Guiden behöver inga handskar eftersom de flesta snokar oftast inte är farliga för människor.
SNOK. Guiden behöver inga handskar eftersom de flesta snokar oftast inte är farliga för människor.
 ??  ?? GUIDAR. Mårten Perneberg ledde ormutflykt­en.
GUIDAR. Mårten Perneberg ledde ormutflykt­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden