Mitt i Kista

Starka i kamp mot extremism

DEBATT. För att försvara vår samhällsde­mokrati så måste vi ta kampen mot extremism på största allvar.

- Shamm Shamayi Salih, 16 år, SSU

Det är en ny verklighet som Europa lever i. Under en längre tid har terrordåde­n funnits här. Terrordåde­n i Paris, Bryssel och London. I Stockholm har vi nu drabbats.

På Drottningg­atan har fyra personer mist sina liv i en folkmassa i Stockholm. Många skadade. Inne i huvudstade­n har en lastbil kört in i folkmassa i centrala Stockholm med döda och många skadade. Det är så pass allvarligt att vi måste se detta som en utmaning mot vårt öppna samhälle och se till att det fungerar som ett öppet samhälle. Annars har de islamistis­ka terroriste­rna vunnit.

Våldsam extremism är ett allvarligt hot mot vår internatio­nella fred och säkerhet som måste tas på största allvar. Terroristg­rupper som Daesh och Al Qaida har skamlöst kidnappat unga flickor, förvrängt religioner­nas fridfulla budskap och brutalt mördat tusentals oskyldiga runtom i världen. För att bekämpa Daesh måste vi ha mer hårdare tag i våra lagar.

Genom en väl fungerande och stark kontroll över våra gränser och genom att vi vet vilka som söker asyl, är vi ett steg närmare till att lösa det globala problemet. Vi måste se till att polis kan få det stöd från samhället i övrigt, inklusive militärt, som behövs. Polis och militär måste få resurser att göra detta. Nu är det tid att stå upp mot dessa våldsamma terroratta­cker. För att stå upp mot dessa hot krävs en enad respons, och att vi tillsamman­s som ett enat land, måste agera på ett sätt som löser problemet i stället för att förvärra det.

Vi får aldrig låta detta ta över våra liv utan vi måste hålla huvudet kallt och inte låta oss reageras av rädsla och skräck – eller låta oss provoceras av dem.

Tillsamman­s kan vi förbinda oss till att skapa ett nytt och säkert samhälle för alla, även för att före- bygga den våldsamma extremisme­n.

Jag kräver också att statsminis­ter Stefan Löfven ger mer resurser till polisen militärt och att de måste ha fria händer för att stoppa terroratta­cker.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HEDRAR. Sergels torg den 9 april 2017, under en kärleksman­ifestation för att hedra offren för terrordåde­t på Drottningg­atan två dagar tidigare.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HEDRAR. Sergels torg den 9 april 2017, under en kärleksman­ifestation för att hedra offren för terrordåde­t på Drottningg­atan två dagar tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden