Mitt i Kista

Högsäsong för cykelstöld­er

- Kerstin Gustafsson

– Det är säsong för cykeltjuva­rna nu när våren kommer. Det ligger cyklar dumpade överallt, säger Katinka Siepen i Husby som har blivit av med två cyklar på två månader.

– Så fort det går att cykla, så cyklar jag. Cykeln är mitt fortskaffn­ingsmedel och viktig för mig.

Katinka Siepen skadade sitt ena knä för flera år sedan och har sedan dess svårt att gå långt. Hon cyklar jämt. I februari, så fort vädret tillät, tog hon fram sin hoj, en mountainbi­ke av fint märke.

– Den snodde de på loftgången utanför vår lägenhet. Fast det krävs nyckel för att ta sig in.

Som tur var hade sonen en cykel hon kunde låna.

– Jag ställde den här utanför Kista galleria, vid Köpenhamns­gatan. Det var samma dag som attentatet inne i city. Jag lämnade den i högst trettio minuter, men när jag kom tillbaka var den redan borta.

Det var också en mountainbi­ke. Och de är inte billiga.

– För mig handlar det inte om pengar, men de snor mina ben. Det är lika illa som att stjäla en rullstol.

Katinka Siepen har blivit av med åtskilliga cyklar genom åren. En gång stal de två cyklar på två dagar.

– De klippte slanglåset och tog den ena. Den andra hade de lämnat för att hämta senare. Jag såg att de klippt det låset också, så jag köpte ett nytt.

Men det hjälpte inte. Dagen därpå var cykeln stulen.

– De jobbar två och två, säger Katinka Siepen, och de klipper cyklarna helt ogenerat. Ingen reagerar heller.

Den gången såg hon sin stulna cykel några dagar efteråt. Mannen hade köpt den ”i god tro” för 70 kronor.

– Fast den kostade flera tusen. Jag fick tillbaka min cykel den gången. Även om jag vet att man egentligen inte får göra på det sättet. Men han gav tillbaka cykeln utan att protestera.

Nu är hon inne på sin tredje cykel i år. Katinka lå- ser fast den ordentligt när vi ska gå in på ett fik för att prata. Hon är i det närmaste en expert på cyklar och lås.

– Slanglås klipper de på tre sekunder. Kätting med hänglås är inte heller svårt. Bygellås använder de domkraft för att ha sönder. Bäst är att ha flera lås, två, tre stycken.

Hennes cykel står tack och lov kvar när intervjun är slut.

KOMMENTERA ARTIKELN Vad tycker du? Gå in på vår hemsida och säg vad du tycker!

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? BESTULEN. Katinka Siepen har tröttnat på cykeltjuva­rna. Hon har blivit av med två cyklar på två månader och är nu inne på sin tredje hoj. Under 2016 stals 386 cyklar i Järva. Hittills i år har 59 cyklar anmälts stulna.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON BESTULEN. Katinka Siepen har tröttnat på cykeltjuva­rna. Hon har blivit av med två cyklar på två månader och är nu inne på sin tredje hoj. Under 2016 stals 386 cyklar i Järva. Hittills i år har 59 cyklar anmälts stulna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden