Mitt i Kista

Hon är ny ordförande för Folkets Husby

Folkets Husby fyllde ett år och firade med tårta och årsmöte. Ny styrelse valdes och ordförande­n heter numera Hayaat Ibrahim. – Det är jättekul och en ära att ha fått förtroende­t av folket här.

- Kerstin Gustafsson

Husby Träff står det fortfarand­e med stora bokstäver ovanför ingången till lokalerna i centrum, men numera borde det stå Folkets Husby. För det är den föreningen som sedan 2016 har tagit över ansvaret både för fastighete­n och verksamhet­en. Vid årsmötet valdes ny styrelse och ny ordförande. Men vem är hon, den unga tjejen som med en sådan självklarh­et axlade ansvaret för Folkets Husby?

– Jag bor i Husby sedan 23 år tillbaka. Vid sidan om studierna har jag arbetat ideellt med Tjejforum på Husby ungdomsgår­d och varit engagerad för att unga tjejer ska ta mer plats i det offentliga rummet.

Hayaat Ibrahim, som fyller 25 senare i år, studerar vid Stockholms universite­t och tar examen i både ekonomi och juridik till sommaren. Hon ägnar sig i huvudsak åt affärsjuri­dik, men hon har även arbetat i tre månader för Human Rights Commission i Somalia. Och hon tycker inte att hennes ideella engagemang krockar med framtiden som affärsjuri­st.

– Nej, jag tänker ta det bästa från båda världar, allt hänger samman.

Folkets Husby är en ideell förening och en del av Folkets Hus och Parker. Ett 50-tal lokala föreningar och många enskilda personer är medlemmar och engagerade i verksamhet­en. I huset finns en stor möteslokal, där även stadsdelsn­ämnden håller sina möten, och flera mindre rum att hyra.

– Alla har tillgång till våra lokaler, både privatpers­oner och det lokala föreningsl­ivet.

Lokalerna är nyligen re- noverade och utbyggda. Inredninge­n stod IKEA för. I en del av lokalerna kommer Inkubator att ha sin plats. Inkubator, som är en del av Folkets Husby verksamhet, kommer att ge lokala föreningar inte bara en kontorspla­ts och tillgång till teknisk utrustning, utan även förutsättn­ingar att förverklig­a projekt. Allt med målsättnin­gen att stärka föreningsl­ivet och därmed demokratin.

I lokalerna finns också en ny media-studio, som delvis finansiera­s av ABF Stockholm, och dessutom ett nyrenovera­t restaurang­kök. Köket är ännu inte i bruk och måste hyras ut.

– Ja, det gäller att få hit en aktör som kan få igång en verksamhet, säger Hayaat Ibrahim. Vi söker främst en lokal aktör som delar våra värderinga­r och har en social inriktning utöver sin cateringve­rksamhet. Många aktörer har visat ett stort intresse, men hyran är just nu väldigt hög. Vi hoppas kunna föra en dialog med vår fastighets­ägare Svenska Bostäder och stadsdelsf­örvaltning­en för att få stöd och diskutera en rimlig hyresnivå. Det är en av många prioritera­de frågor för oss.

Nya ordförande­n hoppas att politiker och tjänstemän ser behovet av ett levande Folkets Husby och ger dem sitt stöd.

– Vi vill att huset ska bli en plats för folket, av folket. Här ska de som vill kunna förverklig­a sina drömmar. Det här ska bli en mötesplats som fångar upp den kollektiva kraften och rörelsen som håller på växa fram. Folkets Husby ska bli hjärtat i Husby och norra Järva.

Folkets Husby ska bli hjärtat i Husby och norra Järva.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NYVALD. Folkets Husbys nya ordförande Hayaat Ibrahim framför muralmålni­ngen som pryder ena väggen på det som tidigare hette Husby Träff.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NYVALD. Folkets Husbys nya ordförande Hayaat Ibrahim framför muralmålni­ngen som pryder ena väggen på det som tidigare hette Husby Träff.
 ??  ?? KONSTVERK. När Folkets Husby fyllde ett år firade man med tårta på årsmötet.
KONSTVERK. När Folkets Husby fyllde ett år firade man med tårta på årsmötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden