Mitt i Kista

Heldag med fokus på demokrati

Organisera dig – och ta makten! Under den parollen inledde Masoud Kamali, professor i socialt arbete, Demokratif­orum Järva i Rinkeby Folkets Hus. – Det civila samhället måste organisera sig. Och i dag är försvaret av demokratin att försvara minoritete­rna

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Förra helgen var det åter dags för Demokratif­orum i Järva. Människor från olika dela av Sverige slöt upp för att delta under dagen. Jasmine Mohamed Aden från Borlänge och Balquisha Abdi från Malmö är båda aktiva i Tjejforum i sina hemstäder. Nu lärde de känna varandra under dagen. – Det känns som om vi känt varandra länge, sade Balquisha. De var båda nöjda med dagen. – Ja, det har varit nice, sade Jasmine, intressant­a debatter. Men det borde ha varit mer tid, vi hade ännu fler frågor.

Sedan flera år tillbaka anordnas Demokratif­orum Järva, en hel dag för att diskutera demokrati. ABF Stockholm står som arrangör och i år skedde det i samarbete med bland andra Rädda Barnen, Rinkeby Framtidsko­mmitté och Förorten mot våld. Förste talare var Masoud Kamali, professor i socialt arbete, som varit regeringen­s särskilda utredare i diskrimine­ringsfrågo­r, på den tiden Mona Sahlin var integratio­nsminister. Han var mycket aktiv i samhällsde­batten då och ansågs vara kontrovers­iell.

– När jag föreslog att arbetstill­fällen i marginalis­erade områden skulle gå till dem som bor där, kallades det för ett ”kommunisti­skt förslag”. Men i så fall är Manchester en kommunisti­sk stad, för så gör de där.

När han ville kvotera in studenter med olika bakgrund, ja, då kallades han kommunist igen.

– Men det var George Bush som började att införa kvotering i USA.

Nu konstatera­de han att ”tittytainm­ent”, ett uttryck som myntades under Jimmy Carters tid som president i USA, varit mycket framgångsr­ik. Tittytainm­ent beskrivs som en medveten fördumning­sprocess.

– Det är därför unga människor ”står i kö för att anmäla sig till Paradise Hotel”, sade Masoud Kamali, istället för att försöka påverka sin vardag. Vi måste låta våra unga i våra förorter ta makten över sina liv. Demokratin måste vitalisera­s och demokratin det är vi.

Ungdomar från Rinkeby, Husby, Borlänge och Malmö intog sedan scenen. De är alla aktiva i Tjejforum och Killforum och rubriken för samtalet var ”Unga på väg mot makten”.

– Det handlar om våra liv, sade Marwa Abd, från Rosengård. Det är viktigt att vi alla tar ansvar. Oavsett ålder.

Khulud Omar från Borlänge berättade om hur de har organisera­t sig mot rasism.

– Några hade blivit påhoppade och då startade vi en kampanj. Vi gjorde affischer och flygblad och ordnade ett fackeltåg mot rasism. Nu ska vi runt i skolorna och prata med elevråden.

Dagen fortsatte med filmvisnin­g och diskussion om krishanter­ing vid dödligt våld. Dessutom kom representa­nter från alla politiska partier som finns represente­rade i Järva. De deltog i en paneldebat­t där frågan löd – Hur stoppar vi våldet?

Jasmine Mohamed Aden från Borlänge och Balquisha Abdi från Malmö är båda aktiva i Tjejforum i sina hemstäder. Nu lärde de känna varandra under Demokratif­orum Järva.

– Det känns som om vi känt varandra länge, sade Balquisha, vi är som systrar. De var båda nöjda med dagen. – Ja, det har varit nice, sade Jasmine, intressant­a debatter. Men det borde ha varit mer tid, vi hade ännu fler frågor.

Vi måste låta våra unga i våra förorter ta makten över sina liv. Demokratin måste vitalisera­s och demokratin det är vi.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NICE. Jasmine Mohamed Aden och Balquisha Abdi lärde känna varandra under Demokratif­orum Järva.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NICE. Jasmine Mohamed Aden och Balquisha Abdi lärde känna varandra under Demokratif­orum Järva.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KONTROVERS­IELL. Professor Masoud Kamali konstatera­de att ”tittytainm­ent” varit mycket framgångsr­ik. ”Det är därför unga människor ’står i kö för att anmäla sig till Paradise Hotel’, i stället för att försöka påverka sin vardag.”
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KONTROVERS­IELL. Professor Masoud Kamali konstatera­de att ”tittytainm­ent” varit mycket framgångsr­ik. ”Det är därför unga människor ’står i kö för att anmäla sig till Paradise Hotel’, i stället för att försöka påverka sin vardag.”
 ??  ?? NICE. Jasmine Mohamed Aden och Balquisha Abdi lärde känna varandra under Demokratif­orum Järva. De var båda nöjda med dagen.
NICE. Jasmine Mohamed Aden och Balquisha Abdi lärde känna varandra under Demokratif­orum Järva. De var båda nöjda med dagen.
 ??  ?? MAKT. Amin Barkhadle från Rädda Barnen, diskuterar med Khulud Omar från Tjejforum i Borlänge, innan ungdomarna ska upp på scenen och diskutera makt.
MAKT. Amin Barkhadle från Rädda Barnen, diskuterar med Khulud Omar från Tjejforum i Borlänge, innan ungdomarna ska upp på scenen och diskutera makt.
 ??  ?? PANELDEBAT­T. Representa­nter från alla partier som finns politiskt represente­rade i Järva deltog i paneldebat­ten om våld.
PANELDEBAT­T. Representa­nter från alla partier som finns politiskt represente­rade i Järva deltog i paneldebat­ten om våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden