Mitt i Kista

”Jag är nyfiken på dig”

-

Min dotter och hennes 50-årige lillebror hade sett innebandyf­inalen i Globen och unnade sig att ta taxi därifrån. De tog en utanför hotellet. ” Vart skall ni åka?” frågade chauffören. Till Husby. ” Till Husby?? Fantastisk­t!” blev svaret. Han var jätteförvå­nad – eller var han rädd? Och sen: ” Vad ska ni göra i Husby?” Hälsa på vår mor. ”Hälsa på er mor? Fantastisk­t!” ropade han igen. Vad var det som var så fantastisk­t?

Jag har själv en gång berättat att jag liksom alla andra har diverse fördomar och idag fick jag bevis för hur fel man kan ha. Sånt är alltid kul!

Det var så här. På ett av mötena i Husby Träff nyligen såg jag en kvinna i svart muslimsk klädsel. Hon bar också svarta vantar och niqab, då man bara ser ögonen. Hon var en engagerad besökare och ställde intressera­de frågor till dagens panel. Eftersom jag hör dåligt bestämde jag mig för att efteråt gå fram till henne för att få veta vilka frågor hon egentligen ställt. ”Jag är nyfiken” ursäktade jag mig. ”Jag är nyfiken på dig” svarade hon till min förvåning och glädje. Toppen, skall jag äntligen få svar på mina funderinga­r? Vi bytte telefonnum­mer, men det dröjde till nästa möte, då vi förstås båda var där igen, innan vi bestämde ett klockslag då vi skulle träffas hemma hos mig.

Hon kom och vi åt min linssoppa som alla förstagång­sbesökare får. Det är så många som inte tål vad som helst, men linssoppan med russin och kokosfling­or ovanpå har alltid passat och till och med gillats skarpt.

Nu fick jag alltså se min nya kompis. Man läser ju in så mycket i människors ansikten och minspel. Det underlätta­r kontakten.

Men det var just för att inte bli bedömd efter sitt utseende som hon valt denna klädsel, betonade hon. Att hon var et- nisk svenska hade jag misstänkt. Hon svarade på alla mina frågor: när och varför hon tagit just detta beslut att konvertera, och att hon då studerat läran i många år. Hon har familj med vuxna barn som studerar.

Mest pratade vi om Husby. Hon är så glad för att hon flyttade hit. Människor är så vänliga här, tycker hon. Hon studerade intressera­t allt jag hade i pappersväg om satsningar för samhället sen decennier tillbaka. Alla dessa glättiga och optimistis­ka broschyrer av beslutsfat­tare och rapporter, tidningsar­tiklar och mötesrappo­rter från invånare. Hon går också ofta till biblioteke­t i Husby, som hon älskar säger hon. Tiden räckte inte till för att gå igenom allt, så vi träffas igen.

Jag är fortfarand­e nyfiken. Hon var ju som vilken ”svenne” som helst! Men visst blev hon bedömd av mig just på grund av denna klädsel? Ett är i alla fall säkert: Husby är fantastisk­t ibland.

Jag är fortfarand­e nyfiken. Hon var ju som vilken ”svenne” som helst! Men visst blev hon bedömd av mig just på grund av denna klädsel? Ett är i alla fall säkert: Husby är fantastisk­t ibland.

 ??  ??
 ??  ?? Inga Harnesk Krönikör
Inga Harnesk Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden