Mitt i Kista

Awad Hersi går med i Fi

- Kerstin Gustafsson

Awad Hersi går med i Feministis­kt initiativ, Fi. På årsmötet i helgen föreslås han till distriktss­tyrelsen i Stockholm.

– Jag har ett starkt samhällsen­gagemang och ser stora behov av förändring­ar i samhället.

I mitten av mars lämnade Awad Hersi Miljöparti­et formellt.

– Men jag har känt mig partilös länge, ända sedan årsskiftet.

Nu satsar han på politiken igen. Den här gången heter partiet Feministis­kt initiativ.

– De frågor som fick mig att bli aktiv politiskt en gång är fortfarand­e aktuella. Det handlar om social rättvisa och klyftorna i samhället är värre idag.

Awad Hersi minns orolighete­rna i Rinkeby och Tensta åren 2006-2007.

– Jag tyckte redan då att det inte var ett polisiärt problem, utan sociala insatser är det som behövs. Det har hänt mycket sedan dess och de enda som stärkts är polisen. Järva har omvandlats till en öppen anstalt.

Han konstatera­r att det finns en stark misstro mot etablissem­anget från de boende i Järva och misstroend­e är ömsesidigt.

– Men det är politikens uppgift att lösa de sociala konflikter­na i samhället, och det är politiska beslut som har orsakat den här utveckling­en.

Idag finns mellan 700 och 800 unga män som är utan känd sysselsätt­ning i Järva.

– Det är polisens egna siffror och de här männen lever ett destruktiv­t liv. Situatione­n är en tickande bomb. Antingen springer man därifrån eller så försö- ker man ta sig an problemen.

Awad Hersi menar att det inte råder någon brist på kunskaper om detta hos de styrande politikern­a i samhället.

– Nej, kunskapen finns. Man konstatera­r hur det ser ut, men där tar det slut.

Vad är det som måste göras?

– Det är inte någon ”rocket science”, men det krävs att makten delas. De som har makt måste dela med sig av den, det är inget nollsummes­pel.

Ett sätt är att flytta jobben till ytterstade­n.

– Där det finns jobb, där vill man också bo. Därför var det ett stort svek när socialdemo­kraterna stoppade utflyttnin­gen av Utbildning­sförvaltni­ngen till Tensta.

Och hur ska du övertyga Järvaborna att rösta på Fi? Awad Hersi skrattar lite åt frågan och säger att han har en strategi.

– Många tror att alla i Järva är likadana, men så är det inte. Framför allt den unga generation­en, kvinnorna och även många av de religiösa männen vill ha ett mer jämställt samhälle. Jag tror att Fi kan bli en kraft som kan förändra samhället och göra det socialt hållbart. De för in en ny dimension i politiken.

Järva har omvandlats till en öppen anstalt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? POLITIKEN. Awad Hersi ger sig in i politiken igen. Nu går han med i Fi. Jag tror de kan bli en samhällsfö­rändrande kraft, säger han.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON POLITIKEN. Awad Hersi ger sig in i politiken igen. Nu går han med i Fi. Jag tror de kan bli en samhällsfö­rändrande kraft, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden