Mitt i Kista

Vem definierar vad som är neutralt?

-

EU-domstolen har beslutat att arbetsgiva­re har rätt att förbjuda anställda att bära hijab på arbetstid. Företagen har alltså rätt att utforma arbetskläd­erna, enligt citat, så neutralt som möjligt. Men vem definierar vad som är neutralt? Ett förbud är ändå ett ställnings­tagande.

Min filosofi säger att det är lika fel att förbjuda, som att påtvinga. Kan ni tänka er rubrikerna om det var obligatori­skt att bära hijab på arbetstid? Det är minst lika förtryckan­de och frihetsber­övande att rycka ifrån en människa valet att täcka sig, som ett påtvingand­e hade varit.

Återigen blir det en debatt om kvinnans klädsel och ett underskatt­ande av kvinnans fria vilja. Ingen annan än kvinnan själv har rätten att bestämma över kvinnans klädsel.

Beslutet har fattats efter ett belgiskt och ett franskt fall. I Belgien avskedades en beslöjad kvinna där religiösa symboler var förbjudna på arbetsplat­sen, och i Frankrike var det en kund som störde sig på att en ingenjörsk­onsult bar slöja. Jag stör mig dagligen på saker. Framför allt på folk med tröjor som det står ”Surf Boy California 82” på. Personen har aldrig varit i Kalifornie­n, hade aldrig kunnat hantera en surfbräda och var inte ens född år 1982. Men det ger mig inte rätten att beröva personen på rätten att välja klädsel.

Det finns klädkoder i stora delar av Mellanöste­rn, och det pekas ofta ut som ett kvinnofört­ryck, vilket det givetvis är då det är påtvingat. Men i Frankrike där man förbjudit heltäckand­e slöja (niqab) så kan du även bötfällas om du bär en stringbiki­ni eller solar topless. En kvinna kan alltså fällas både för att ha varit för påklädd, och för lättklädd. Ändå så klassas Europa som en av de mest fria delarna av världen. Hur är de reglerna inte lika kvinnofört­ryckande?

De enda gångerna jag har sett att muslimsk eller traditione­ll klädsel har blivit mer negativt bemärkta är när västvärlde­n har skapat trender av det. Som när alla hipsters plötsligt började odla skägg.

I min uppväxt har jag alltid sett männen omkring mig med renrakade ansikten. Med blodskorpo­r på kinderna från den dagliga rakningen, och en stubb som vuxit ut igen innan arbetspass­et ens är över. När skägget blev accepterat av normen var det som en befrielse för många, plötsligt var han trendig i stället för terrormiss­tänkt.

Samma sak gäller harembyxor, kurtas och palestinas­jalar. Kulturell klädsel som approprier­as innan den godkänns av normen. Ibland görs det även så otroligt fel och berövar hela den egentliga meningen med plagget.

Lever vi verkligen i en samtid där det är upp till modeblogga­re och hipsters att avgöra hur minoritete­r i Europa får och inte får klä sig? Det skulle inte chockera mig om hijaben plötsligt blev årets modeaccess­oar år 2022.

Lever vi verkligen i en samtid där det är upp till modeblogga­re och hipsters att avgöra hur minoritete­r i Europa får och inte får klä sig?

 ??  ??
 ??  ?? Melody Farshin Krönikör
Melody Farshin Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden