Mitt i Kista

Habib tog VM-medalj i thaiboxnin­g

- Jonny Andersson

Med endast fyra år i sporten blev Abdallah Habib VM-bronsmedal­jör i thaiboxnin­g. Att han förlorade semifinale­n mot slutliga vinnaren kunde han acceptera – ”med lite distans”.

– Han var bättre, den bäste vann, säger Rinkeby Muay Thai-idrottaren.

– Självklart är jag en vinnarskal­le och ogillar att förlora. Men ibland måste man konstatera att motståndar­en är bättre och thailändar­en var värd att ta guldet, fortsätter Abdallah Habib.

22-åringen inledde mästerskap­et i Minsk med att besegra Yildirim Oguz från Turkiet. Domarna gav turken första ronden, till Abdallah Habibs förvåning och sedan handlade det om full gas. Med höga knäträffar sög Abdallah musten ut motståndar­en som i tredje ronden tvingades ta räkning.

Samtidigt som svensken i slutänden tog en klar poängseger gick två klasskomba­tanter en tuff öppningsma­tch. Så tuff att den segrande kinesen var blåslagen och inte kunde gå kvartsfina­l mot Habib. Abdallah Habib hade värmt upp, satt redo utanför ringen när han fick beskedet att han var klar för semifinal.

– Man behöver vara smart, i den här sporten måste man vara försiktig och hålla sig hel under ett mästerskap.

I semifinale­n fick thailändar­en Suppachai Muensang domarpoäng­en i samtliga tre ronder och Habib ser en orsak i deras skilda förutsättn­ingar:

– Han har hållit på sedan han var åtta år och har därav 18 års erfarenhet, jag har tränat thaiboxnin­g i fyra år. Han är bra, jag ska bli bättre.

Hallonberg­enkillen, som tävlar för Rinkeby Muay Thai, skulle normalt inte varit Sveriges VM-representa­nt i -71 kg. Han förlorade SMfinalen över meriterade Sanny Dahlbeck. Dahlbeck val- de dock att gå proffsmatc­her och överlät VM-biljetten till Habib.

– Att komma med till VM var stort, såklart.

Och raskt marscherat. Abdallah Habib var länge fotbollsmå­lvakt i Sundbyberg­s IK, BP och Vasalund. I övre tonåren valde han brasilians­k jiu jitsu och efter ett par år i den kampsporte­n ville han bli bättre i stående och fick chans att träna i Rinkeby Muay Thai.

Två dagar i veckan var det sagt, mycket snart var han där varje dag.

– Det var så roligt, säger han och omnämner tränarna Sasha Martinovic och Adi Drammeh.

I oktober avgörs EM i Paris. Då ska Abdallah Habib ha ett ännu större register i sin thaiboxnin­g.

Att komma med till VM var stort, såklart.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BRONS. Abdallah Habib (till höger) knep ett brons i thaiboxing i Minsk.
FOTO: PRIVAT BRONS. Abdallah Habib (till höger) knep ett brons i thaiboxing i Minsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden