Mitt i Kista

Ortens framtida skribenter fick pris i Tensta Konsthall

Tensta konsthalls traditions­enliga textpris delades förra veckan ut för fjärde året i rad. Ett högt ansett pris som kan öppna nya dörrar för unga skribenter på många sätt.

-

Ur juryns motivering: Med en skarpsynth­et och ett språk i tempo lyckas hon skildra det förtryck som multiplice­rar sig i förortens kroppar.

Tensta konsthalls textpris är en skrivartäv­ling som riktar sig till unga människor bosatta i Stockholms ytterstads­områden. Nu har årets vinnare korats och en prisceremo­ni ägde rum förra veckan i konsthalle­n. På tredje plats kom 19-åriga Sumaya Abdulkadir, från Tensta, med sin poetiska text ”Reflektera du mitt barn?”.

Idén bakom priset började med en tanke om att låta unga människors historier få en chans att formuleras. Tensta konsthall vill stötta unga i deras skrivande och språkintre­sse samtidigt som de vill ge möjlighete­r för skribenter att få kontakt med varandra, berättar Asrin Haidari, kommunikat­ör på Tensta konsthall.

– Textpriset är ett samarbete mellan Tensta konsthall och Tensta bibliotek, där vi vill främja skrivarint­resset bland unga männ- iskor och skapa möten mellan dem, säger hon.

Enligt Asrin Haidari är även juryn, som utser vinnartext­erna, en stor komponent i tävlingen – de är i många fall vinnarnas första möte med profession­ella skribenter, poeter och arbetare inom litteratur­en.

– Ett exempel är Evin Ahmad, som vann textpriset första året, 2014. När hon vann kom hon för första gången i kontakt med förlaget ”Natur & Kultur” genom Björn Linnell, som var medlem i juryn. I höst kommer de att ge ut hennes debutbok. Så det finns en sådan aspekt av textpriset också, det kan leda till något mer. När det kommer till årets textpris verkar Tensta konsthall nöjda med intresset från de unga deltagarna. – Som alltid kommer det väldigt engagerade och personliga bidrag. Det är många modiga texter som sätter fingret på samtiden och ger en inblick i unga människors liv. Det har blivit ett väldigt populärt och fint textpris, säger Asrin Haidari. Hon hoppas att konsthalle­ns textpris kommer att vara en fortsatt tradition i många år framöver. – Ja, det är ett jätterolig­t projekt som ger ringar på vattnet för dessa otroliga unga skribenter och poeter. Joakim Stenberg

 ?? FOTO: TENSTA KONSTHALL ?? PRISTAGARN­A. Förstapris Yrsa Keysendal (i mitten), andrapris Jennifer Jungelin (till vänster), tredjepris Sumaya Abdulkadir från Tensta (till höger).
FOTO: TENSTA KONSTHALL PRISTAGARN­A. Förstapris Yrsa Keysendal (i mitten), andrapris Jennifer Jungelin (till vänster), tredjepris Sumaya Abdulkadir från Tensta (till höger).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden