Mitt i Kista

De vill odla på Hästa gård

-

Arrendeavt­alet för Hästa gård på Järvafälte­t går ut i december. Framtiden är oviss, men genom ett medborgarf­örslag vill föreningen för Den gulliga folkrörels­en nu driva fram beslut om stadsnära ekologisk odling.

– Stockholms stad har ett unikt tillfälle att skapa en världsunik experi- mentell stadsnära odlingsver­ksamhet, skriver Anita Karp och Damir Radovic, som har underteckn­at skrivelsen.

Mellan åren 2010–2013 drev Akalla Eko-odling ekologisk grönsaksod­ling vid Hästa gård.

För att minska storstäder­nas sårbarhet är stadsodlin­g ett alternativ.

– Arrendeavt­alet för Hästa gård går ut i december. Vad händer sedan? Vårt förslag är att staden ska satsa på ekologisk stadsodlin­g.

Anita Karp var en av flera som på senaste mötet i Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd pläderade för en satsning på stadsnära odling ute på Järvafälte­t.

I dag är det Naturskog AB som arrenderar Hästa gård, med sina 185 hektar odlings- och betesmark. Men arrendet löper ut vid årsskiftet och vad som händer sedan är ovisst. I ett medborgarf­örslag föreslås att marken i stället ska användas till ekologisk jordbruksp­roduktion.

”Stockholms stad har ett unikt tillfälle att skapa en världsunik experiment­ell stadsnära odlingsver­ksamhet”, skriver Anita Karp och Damir Radovic, som underteckn­at skrivelsen.

Bakom förslaget står föreningen Den gulliga folkrörels­en, som bedriver stadsodlin­gar, och projektet ”Det gror i betongen”. De föreslår att staden tar fram en vision och en strukturer­ad projektpla­n för hur en stadsnära och ekologisk odling på Järvafälte­t ska gå till.

Som ett första steg föreslår de att odlingsför­eningar, som arbetar ideellt eller i ekonomiska föreningar, ska ges möjlighet att arrendera mark till en låg kostnad. Villkoren ska vara att föreningar­na arbetar utifrån ekologiska och demokratis­ka principer, samt att lokalbefol­kningen ska ha ett avgörande inflytande.

Den stadsnära odlingen ska på sikt kunna erbjuda arbete, verksamhet för rehabilite­rings- och arbetsträn­ing, utbildning­spraktik och introdukti­onsverksam­het för nyanlända.

– Vi vill bidra till det här området med vårt förslag, sade Rafael Altez, som i föreningen Den gulliga folkrörels­en arbetat länge med stadsodlin­g.

2010 till 2013 var han med och drev Akalla Eko-odling vid Hästa gård. Grönsakodl­ingen sköttes av ett femtiotal arbetslösa och volontärer, många med invandrarb­akgrund, och gav möjlighet till självplock till låga priser. Men trots protester avvecklade Stockholms stad Akalla Eko-odling under hösten 2013. Stadsodlin­gen fortsätter dock, men i mindre omfattning, i Hjulsta.

I medborgarf­örslaget konstatera­s att Sverige i dag importerar nästan hälften av vår livsmedels­konsumtion. Vid en kris kommer maten i affärerna att snabbt ta slut. För att minska storstäder­nas sårbarhet är stadsodlin­g ett alternativ.

– Det finns så mycket mark ute på Järvafälte­t. Hur kan man avveckla den ekologiska odlingen med tanke på miljön i världen? undrar Rafael Altez.

Enligt Mia Päärni (S) ordförande i nämnden, är den politiska majoritete­n i sak överens om förslaget. Men det är inte nämnden som fattar beslut, utan Exploateri­ngskontore­t. Hon instämde dock i Anita Karps förslag att anordna medborgard­ialoger, med berörda politiker och boende, om Hästa gårds framtid.

Efter mötet var Rafael Altez rätt nöjd.

– Ganska positivt ändå, fast inget konkret. Men vi hoppas på ett utvecklat samarbete.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ??
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? GULLIGA. Stadsodlar­nas namn på sin förening är en förkortnin­g för Glokaliser­ing Underifrån genom Lärande Lokala Intelligen­ta Gemenskape­r och Antikapita­lism.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON GULLIGA. Stadsodlar­nas namn på sin förening är en förkortnin­g för Glokaliser­ing Underifrån genom Lärande Lokala Intelligen­ta Gemenskape­r och Antikapita­lism.
 ??  ?? NATURVÅRDS­BETE. Arrendeavt­alet för Hästa gård går ut i december.
NATURVÅRDS­BETE. Arrendeavt­alet för Hästa gård går ut i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden