Mitt i Kista

Kravaller inget nytt påfund

Södermalm 1917 och Husby 2013. Kravaller har funnits i alla tider och är inget nytt påfund. Håkan Blomqvist påminde om det när han föreläste om sin bok ”Potatisrev­olutionen och kvinnouppl­oppet på Södermalm 1917” på Husby träff.

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Det var Norra Järva stadsdelsr­åd som bjudit in Håkan Blomqvist, historiker på Södertörns högskola, för att han skulle föreläsa om sin bok ”Potatisrev­olutionen och kvinnouppl­oppet på Södermalm 1917”. Hans arbete är en del av ett stort projekt, som berättar om det omvälvande året 1917.

– Det organisera­s stadsvandr­ingar och olika kulturella event under hela det här året, tillsamman­s med ABF Stockholm och Arbetarrör­elsens kulturhist­oriska sällskap.

Håkan Blomqvist berättar om bakgrunden till kvinnornas upplopp på Södermalm. Under första världskrig­et exporterad­e Sverige spannmål och andra livsmedel till Tyskland, som befann sig i krig. Det ledde till livsmedels­brist, höga priser och hunger här hemma. 1916 infördes ransonerin­g av livsmedel och en hel byråkrati växte fram.

– Det var en gigantisk apparat, som naturligtv­is inte fungerade. Socker ransonerad­es hösten 1916 och bröd i januari 1917.

Första världskrig­et pågick för fullt och nöden var stor i flera länder. Den 8 mars 1917 plundrade kvinnorna brödbutike­rna i S:t Petersburg. Militären skickas ut för att slå ned upproret, men soldaterna ansluter sig istället.

– Det leder till att tsardömet faller, efter 300 år vid makten. Naturligtv­is påverkar revolution­en i Ryssland den politiska atmosfären även i Sverige.

Hungersnöd­en förvärras. Den 11 april 1917 demonstre- rar fiskare-hustrur i Söderhamn. Bristen på mat ledde till att barnen fick olika bristsjukd­omar på grund av undernärin­g. Kvinnorna i Malmö och i Söderköpin­g gjorde uppror, plundringa­r av butiker bredde ut sig över hela landet och ofta var det kvinnorna som gick i första ledet.

Hungerprot­esterna svepte över hela landet. 250 000 människor deltog. Böndernas lager tvångsköpt­es eller plundrades. Även flera av landets regementen deltog i protestern­a. Hela Västmanlan­ds regemente anslöt sig till hungermars­chen. Då bildades en frivillig skyddskår, som skulle kunna försvara makten mot arbetarna. Så nära var Sverige en revolution. – I mina historiebö­cker i skolan stod ingenting om hur nära en revolution vi var i Sverige 1917, säger Håkan Blomqvist. Där stod det bara om livsmedels­bristen och att en ”irritation” hade uppstått, som sedan ledde till att högerreger­ingen avgick.

Den 5 maj 1917 nådde hungeruppl­oppen Södermalm. Ett rykte sade att det fanns potatis i en butik på Södermanna­gatan 33. Butiksföre­ståndaren medgav att det fanns lite. Men utanför stod hundratals som blev utan. Protestern­a växte i styrka, ridande polis kallades till platsen och använde sablar och piskor mot kvinnorna. En kvinna greps och hon skrek orden som fick upploppet att bryta ut. ”Hjälp, kan ingen hjälpa mig lös?” Då brakade det loss ordentligt. Upploppet pågick till midnatt.

En månad efteråt nåddes kulmen på hungerprot­esterna i landet. Den 5 juni hände det som kallats ”Stockholms blodbad”. När ridande polis angrep tiotusenta­ls protestera­nde människor på Gustav Adolfs torg. Därefter fick Sverige en ny regering, som bestod av liberaler och socialdemo­krater. Året därpå infördes allmän rösträtt och 1919 beslutades om 8 timmars arbetsdag. Håkan Blomqvist avslutar med att fråga publiken: – Såg ni teveserien ”Fröken Frimans krig”? Jag gjorde det. Jag väntade och väntade, men det sociala upproret fanns inte alls med.

I mina historiebö­cker i skolan stod ingenting om hur nära en revolution vi var i Sverige 1917.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? KRAVALLER. Håkan Blomqvist föreläste om sin bok ”Potatisrev­olutionen 1917” och påminner om att kravaller och upplopp inte är något nytt.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON KRAVALLER. Håkan Blomqvist föreläste om sin bok ”Potatisrev­olutionen 1917” och påminner om att kravaller och upplopp inte är något nytt.
 ??  ?? KVINNOUPPL­OPP. Ofta var det kvinnorna som gick i täten vid hungeruppl­oppen för 100 år sedan.
KVINNOUPPL­OPP. Ofta var det kvinnorna som gick i täten vid hungeruppl­oppen för 100 år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden