Mitt i Kista

Rinkeby förbereder sig för sommaren

- FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@ direktpres­s.se

En tisdagskvä­ll bjuder stadsdelsf­örvaltning­en in till möte i Familjehus­et i Rinkeby. Det är dags för vårens sista dialogmöte där socialtjän­sten, fältarna, polisen och medborgarn­a möts. Sommaren närmar sig och frågan är hur alla kan arbeta tillsamman­s i stadsdelen.

det börjar bli varma kvällar kan det bli lite oroligt här i området, säger Yahya Ahmed, familjeråd­givare på Familjehus­et. Vi vill ha en dialog med er alla, för det är inte bara fältare och poliser som arbetar här.

Först ut bland dem som presentera­r sig är Ata Hosseini, fältassist­ent i RinkebyKis­ta.

– Vi arbetar med unga från 16 till 25 år. Vårt arbete är förebyggan­de och vi hänger mest på skolorna.

En man i publiken undrar varför han aldrig har sett dem i centrum på fredagoch lördagskvä­llar.

– Vi arbetar på fredagar mellan 18 och 01, säger Ata Hosseini. Vi har diskreta jackor, kanske är det därför du inte lagt märke till oss.

Men vad händer när personalen byts ut hela tiden, undrar medborgarv­ärden Hagi Farah. Hur kan ett förtroende byggas upp när det hela tiden är nya människor som är fältare?

– Ja, det är något vi diskuterar med jämna mellanrum, säger Ata Hosseini, som själv är ett undantag. Han har arbetat i sju år i stadsdelen.

– När

och Hanif Azizi, båda närpoliser i Järva, är också med på mötet.

– Det är ett tufft område, säger Frank Carlsson, men den kraft och det engagemang som finns i det här området är också ett skäl till att jag jobbar här.

Nyligen har kameraöver­vakningen ökat i Järva, fler kameror i centrum har drivit bort drogförsäl­jningen där. Det är bra att det är slut där, men knarkförsä­ljningen flyttar bara någon annanstans. Det är ingen lösning, konstatera­r samme man, som undrade vad fältarna sysslar med.

– Vi är medvetna om att kameror inte löser problemen, säger Hanif Azizi, men det hjälper oss att lagföra brott. Ett stort problem är ju att ingen vågar vittna om det de har sett.

– Vi stör försäljnin­gen, säger Frank Carlsson, det blir lite jobbigare för dem som kommer hit från Östermalm och Lidingö. De hittar inte droger så fort de stigit av tunnelbana­n längre.

Hanif Azizi betonar föräldrarn­as roll och de flesta

Frank Carlsson

MAMMOR. Några av mammorna i Rinkeby som nattvandra­r fredagar och lördagar, från vänster Ardo Warsame, Iman Elmi, Ubah Barkad och NastexaTah­lil. TILLSAMMAN­S. Stadsdelsf­örvaltning­en hade bjudit in till en dialog om hur alla tillsamman­s kan arbeta för att sommaren i stadsdelen ska bli lugn och bra.

som kommit till mötet är föräldrar. Men vad gör ni för att öka vår tillit till polisen, undrar en kvinna. Du kommer i din bil, tar en sväng i centrum och sedan är du borta igen.

– Du har rätt, säger Hanif Azizi. Vi räcker inte till.

grupp kvinnor är med på mötet. De är Nattvandra­rna i Rinkeby, som är ute fredagar och lördagar i Rinkeby.

– Vi började 2015, efter dödsskjutn­ingen här i Rinkeby, säger Shukri Elmi. Vi tänkte att vi går ut och visar oss och pratar med ungdomarna.

De är ett 40-tal kvinnor som är engagerade. Utöver nattvandri­ngen anordnar de aktivitete­r för barn mellan 10 och 15 år på torsdagar och fredagar.

– Det är både spännande och utmanande att natt-

En stor

SAMVERKAN. Närpoliser­na Frank Carlsson och Hanif Azizi var också med på mötet i Familjehus­et i Rinkeby, där samverkan mellan myndighete­r och civilsamhä­lle diskuterad­es. i Rinkeby Folkets hus.

FAMILJEHUS­ET i Husby: Edvard Griegsgång­en 12 i Husby.

vandra, det känns som om vi gör något viktigt.

Från början tänkte de inte grunda någon förening ”det finns så många redan”, men så småningom gjorde de det ändå. Föreningen för svensksoma­liska mammor i Rinkeby. Det är bara mammor i

föreningen och i styrelsen.

– Vi har kontakt dagligen med runt 60 föräldrar och vi har bildat en Facebookgr­upp. Vi vill samverka med polisen, bli en bro mellan polisen och somaliska familjer. Det måste finnas ett förtroende, annars går det FÄLTARE. Ata Hosseini berättar om fältassist­enternas arbete på mötet i Familjehus­et i Rinkeby om läget i stadsdelen inför sommaren.

Det blir lite jobbigare för dem som kommer hit från Östermalm och Lidingö. De hittar inte droger så fort de stigit av tunnelbana­n längre.

är den siste som är inbjuden att tala på mötet. Han är, som alla andra, bekymrad över att droger och kriminalit­et förekommer bland allt yngre. Han konstatera­r att Ungdomens hus är stängt och han tycker att föräldrarn­a kan ta ansvar för verksamhet­en.

– Fråga medborgarn­a, vilka som kan ta ansvar. Vi kan göra det! Jag ser inte mycket ljus, ärligt talat, och det oroar mig som förälder. Men tillsamman­s kan vi göra något. Vi får inte tappa gnistan.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden