Mitt i Kista

Löfvens löfte till Järvaborna

-

Statsminis­ter Stefan Löfven samlade storpublik till Spånga IP på avslutning­sdagen av årets politikerv­ecka i Järva. I sitt tal hyllade statsminis­tern de föräldrar som nattvandra­r och ger sitt aktiva stöd åt Ungdomens hus i Rinkeby. Löfven passade också på att lämna ett löfte till Järvaborna. – Men vi klarar det bara tillsamman­s. Vi måste bryta segregatio­nen innan segregatio­nen bryter sönder Sverige.

– Det här påminner lite om när Olof Palme stod på ett lastbilsfl­ak och talade med vanligt folk, sa Stefan Löfven (S) när han intog scenen på politikerv­eckans sista dag i Järva.

Riktigt mycket folk hade kommit till Spånga IP för att lyssna till landets statsminis­ter.

– Det här är ett mycket starkt initiativ och jag ska naturligtv­is försöka komma hit nästa år också, sa Stefan Löfven.

– Men socialdemo­kraterna är här även när ljusen har slocknat.

Och så nämnde han några av de ledande socialdemo­kratiska politiker som verkar i Järva.

– Det här jobbet gör vi tillsamman­s och det ska vi fortsätta med.

Statsminis­tern gjorde sedan den lägesbeskr­ivning av orten som samtliga partiledar­e har gjort.

– Här finns så oändligt mycket att göra, men också mycket att bevara. Men allt för ofta handlar historien om hur man klarar sig härifrån. Det ska vi ändra på.

Han informerad­e om regeringen­s nya satsning på 1,5 miljarder för att utjämna olikhetern­a i skolan.

Sedan handlade talet om hårdare tag mot brottsligh­eten och fler poliser.

– Men inget av detta löser man med stora skattesänk­ningar. Förebyggan­de arbete är nödvändigt.

Statsminis­tern använde

stängninge­n av Ungdomens hus i Rinkeby som ett lokalt exempel. Han hyllade mammorna som nattvandra­r och meddelade att Ungdomens hus skulle öppna dagen därpå, med ett mer aktivt deltagande av föräldrar.

Stefan Löfven talade också om jämställdh­et och be- tydelsen av egen inkomst och försörjnin­g. Han talade om vårt gemensamma samhällsko­ntrakt.

– Jag finns här för dig om du behöver det. Och du finns där för mig om jag behöver det. Det är solidarite­t. Det skapar tillit, sammanhåll­ning och trygghet och det är det som är samhällsby­gget.

Statsminis­tern kritiserad­e moderater och sverigedem­okrater för att de vill göra de rika ännu rikare. Och han lånade lite från Labourleda­ren Jeremy Corbyns framgångsr­ika kampanj i Storbritan­nien när han sade:

– Ska vi ha ett förmögenhe­tsbygge för några få eller ett samhällsby­gge för alla?

Avslutning­svis lovade han att bryta segregatio­nen.

– Men vi klarar det bara tillsamman­s. Vi måste bryta segregatio­nen innan segregatio­nen bryter sönder Sverige.

Under statsminis­terns tal genomförde­s också en tyst protest av rörelsen #vi står inte ut#, för amnesti för flyktingar­na. En gigantisk pratbubbla lyftes fram, med ett citat från Löfven själv. ”Mitt Europa bygger inte murar”. Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? POLITIKERV­ECKAN. – Jag ska naturligtv­is försöka komma hit nästa år också, lovade statsminis­ter Stefan Löfven när han talade i söndags på Spånga IP.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON POLITIKERV­ECKAN. – Jag ska naturligtv­is försöka komma hit nästa år också, lovade statsminis­ter Stefan Löfven när han talade i söndags på Spånga IP.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? POLITIKERV­ECKAN. Avslutades med tal från statsminis­ter Stefan Löfven.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON POLITIKERV­ECKAN. Avslutades med tal från statsminis­ter Stefan Löfven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden