Mitt i Kista

Basketplan­en på Kista torg invigdes

- Jonas Carlsson

Feststämni­ngen var stor när Bonnier hoops drog igång för tredje året i rad. På Kista torg spelades flera basketmatc­her samtidigt som de yngre fick läsinspira­tion. Tydligt var att barnen och ungdomarna uppskattad­e evenemange­t.

Vi får spela basket och får böcker att läsa, säger unga Filippa Najmi från Järva Basket.

Under invignings­dagen spelades basketmatc­her mellan unga från Järvaområd­et och Stockholms nordvästra förorter tillsamman­s med bland annat poliser, brandmän, personal från Fryshuset och författare. Samtidigt fanns det böcker att läsa för de som inte spelade. Tanken med evenemange­t är att sport och kultur möts, att unga kan ha kul, spela basket samtidigt och få läsinspira­tion.

– Jättekul och fantastisk­t att man kan kombinera böcker med något annat. Jag tror åtminstone att de får en positiv bild av böcker, säger barn- och ungdomsbok­sförfattar­en Johan Unenge som spelade i författarn­as basketlag.

Författark­ollegan Niklas Krog menar att det känns extra bra att vara här och inspirera till läsning just med tanke på den genren av böcker han håller på med.

– Absolut. Ungdomar kan man också påverka, det är inte så lätt att påverka vuxna till läsning, säger Niklas Krog.

Under festlighet­erna ekade hiphopmusi­k ur högtalarna under matcherna och rapparna Lamix och Zako uppträdde. Projektled­aren Bruno Silva menar att de verkligen nått fram till barnen och ungdomarna och flera återkommer år efter år.

– Många här har varit med sedan dag ett, säger Bruno Silva.

Basketplan­en kommer att finnas på plats under hela sommaren och lagen med brandmänne­n och poliserna återkommer en gång i veckan var under hela perioden. Från räddningst­jänstens sida ser man det här som tillfällen att skapa positiva relationer med samhället och unga.

– Vi möts alltid av en trevlig stämning här, säger Emil Westerdahl, enhetschef på brandstati­onen i Kista. Basketplan­en är ett samarbete mellan Bonnierför­lagen och Svenska Basketboll­förbundet. I år kommer de även att ha en basketplan i Malmö under sommaren.

Vi möts alltid av en trevlig stämning här.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? DUELL. Det gäller att vara först på bollen under korgen.
FOTO: JONAS CARLSSON DUELL. Det gäller att vara först på bollen under korgen.
 ??  ?? PROJEKTLED­ARE. Bruno Silva försöker få i gång publiken.
PROJEKTLED­ARE. Bruno Silva försöker få i gång publiken.
 ??  ?? BRANDKÅREN. Emil Westerdahl, Martin Urbom och Bengt Gustavsson.
BRANDKÅREN. Emil Westerdahl, Martin Urbom och Bengt Gustavsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden