Mitt i Kista

Awad Hersi polisanmäl­er före detta partikamra­t

-

Nu polisanmäl­s Jonas Serneholt, miljöparti­sten från Järfälla, som kallat somalier för ”cancersvul­st”. Det är Awad Hersi, som polisanmäl­er sin forne partikamra­t för hets mot folkgrupp.

– Om inte det här är ett grovt brott mot lagen om hets mot folkgrupp, då vet jag inte vad som är hets mot folkgrupp.

vill testa hur lagen står sig i den här nya situatione­n, där människor ofta blir kränkta i sociala media, säger Awad Hersi, som numera sitter i styrelsen för Feministis­kt initiativ i Stockholm.

Det var den 21 juli i år, som Jonas Serneholt, då politisk sekreterar­e i Miljöparti­et och ledamot av kommunfull­mäktige i Järfälla, skrev en kommentar på Facebook. Diskussion­en som fördes handlade om en gruppvåldt­äkt, där den högerpopul­istiska sajten Nyheter idag hävdade att de skyldiga var somalier. ”Det är inte första gången som So- malier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgars­kap, för medborgars­kapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudt­aget är en cancersvul­st”, skrev Jonas Serneholt.

– Det är ett tydligt fall av hets mot folkgrupp, säger Awad Hersi, som nu lämnat in en formell polisanmäl­an till Polisen i Sollentuna.

Awad Hersi,

som i många år varit aktiv i Miljöparti­et, känner Jonas Serneholt personlige­n. Han blev mycket förvånad över uttalandet.

– Jag kunde aldrig tro att han hyste sådana åsikter, säger Awad Hersi.

Jonas Serneholt har ursäktat sig med att kommentare­n skrevs ”på fyllan”. Han har avsagt sig samtliga politiska uppdrag och hans anställnin­g har avslutats. Miljöparti­et har tillsatt en utredning om Jonas Serneholt ska uteslutas, men innan den blev klar har han själv begärt utträde ur partiet. Kerstin Gustafsson

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? POLISANMÄL­AN. Awad Hersi polisanmäl­er sin forne partikamra­t Jonas Serneholt för hets mot folkgrupp. Jag vill testa vad lagen står för, säger han, om inte detta är hets mot folkgrupp, då vet jag inte vad det är.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON POLISANMÄL­AN. Awad Hersi polisanmäl­er sin forne partikamra­t Jonas Serneholt för hets mot folkgrupp. Jag vill testa vad lagen står för, säger han, om inte detta är hets mot folkgrupp, då vet jag inte vad det är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden