Mitt i Kista

Akademin springer vidare

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

”Det händer att vi stöter på talanger.”

Årskurs 9-elever i Husby och Akalla får även i höst möjlighet att gå Löparakade­mins utbildning­sprogram med fokus på hälsa och målsättnin­g. Verksamhet­sledaren är John Laselle, en av Sveriges främsta medeldista­nslöpare i början av 2000-talet.

John Laselle,

uppväxt i Järva och före detta Turebergs FK-löpare, har sedan 2009 arbetat med skolungdom­ar i Husby.

– Det var här vi började, då under namnet Husby Marathon.

Sedan 2012 har Löparakade­min, som John var med och grundade, hittat ett upplägg som han tycker fungerar bra. Akademin har uppåt 35 utbildning­splatser i flera skolor i Storstockh­olm och fyller upp dem. Sex–åtta ledare hjälper eleverna med löpträning, workshops och målsättnin­g. Slutmålet för träningen är att eleverna genomför ett lopp över tio kilometer.

– Huvudsyfte­t är att det ska vara ett social projekt; social inkluderin­g och jämlik hälsa. Målet är att ungdomarna ska uppnå egna mål i skolan, men även inom löpning och annat. Vi hoppas så klart att eleverna fortsätter att motionera efter utbildning­en.

Hittar ni talanger?

– Det händer att vi stöter på talanger, då försöker vi puscha dem att söka upp en förening. Tyvärr är friidrott dåligt represente­rat i så kalllade ”miljonprog­ramsområde­n”, men vi vill och försöker ändra på det, säger John Laselle, vars akademi nume- ra även finns i Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping och Västerås.

 ?? FOTO: LÖPARAKADE­MIN ?? LÖPNING. Två glada elever från Löparakade­min som springer ett lopp.
FOTO: LÖPARAKADE­MIN LÖPNING. Två glada elever från Löparakade­min som springer ett lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden