Mitt i Kista

”South ’n West” i Husby

- Kerstin Gustafsson

– Det är vårt första event, det är litet men stort.

Amina Ali, 16, och Fatuma Yussuf, 17, är några av dem som arrangerar ”South ’n West”, där unga från olika sidor av Stockholm kan träffas.

Vid sidan om Husbyfesti­valen hände det en hel del nere på Kvarnbacka bollplan, utanför fritids- och ungdomsgår­den Reactor. Föreningen IKON anordnade en fotbollstu­rnering för tjejer och killar, som avslutades med musik och mat.

– Vi tänkte, varför inte bjuda hit ungdomar från söderort, sade Amina Ali. Vi ville lära känna varandra, helt enkelt. Vi har mycket gemensamt.

Två fotbollsla­g med tjejer gjorde upp om priset, ett lag var från de södra förorterna och de mötte ett lag från Husby. Fyra lag med killar tävlade mot varandra.

– Egentligen handlar det här mer om gemenskap än om fotboll, sade Fatuma Yussuf. Men det var gemenskape­n i sporten vi ville åt.

Samtidigt som matcherna pågick spelade andra basket eller förberedde grillen. Senare på kvällen skulle flera artister uppträda. En grupp kom från Uppsala, men även flera lokala stjärnor skulle vara med.

– Dree Low är från Husby och Laura Arif från Akalla.

Fatuma och Amina är båda med i föreningen IKON, som står för orden integri- tet, kreativite­t, organiseri­ng och nytänkande. De har lanserat sitt event i sociala media, på Instagram och Facebook.

– Vi har pratat om det i skolan, säger Amina Ali, många av oss går i olika skolor runt om i Stockholm. Det är folk från olika ställen, lite ”gott och blandat”.

Tjejerna i IKON har förberett och arbetat länge med ”South ’n West”. Nu var de nöjda, mycket folk och tur med vädret.

– Ingen satsar på oss, så vi tänkte att vi satsar själva. Allt är kanon.

”Det var gemenskape­n i sporten vi ville åt.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NÖJDA. Fatuma Yussuf, 17, och Amina Ali, 16, har varit med och organisera­t ”South ’n West”. Ett tillfällef­ör unga från söderort att lära känna unga från västerort.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NÖJDA. Fatuma Yussuf, 17, och Amina Ali, 16, har varit med och organisera­t ”South ’n West”. Ett tillfällef­ör unga från söderort att lära känna unga från västerort.
 ??  ?? PÅ G. Abdirizak Ali och Hakiim M. Ali är på väg till Kvarnbacka BP för att vara på eventet ”South ’n West”.
PÅ G. Abdirizak Ali och Hakiim M. Ali är på väg till Kvarnbacka BP för att vara på eventet ”South ’n West”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden