Mitt i Kista

Sarah är trött på att muslimska kvinnor beskrivs som förtryckta

- Kerstin Gustafsson

– Religion behöver inte vara något som per automatik kuvar kvinnan. Sarah Delshad, grundaren av Muslimska feminister, var på besök på Hjuset, ungdomsgår­den i Hjulsta.

Sarah Delshad använder begreppet muslimsk feminist för att beskriva sig själv och för att visa att de här identitete­rna både hänger ihop och förstärker varandra.

– Jag är troende, men för ingen teologisk dialog. Man utgår ifrån att feminism alltid är sekulär, men då tar man ifrån muslimska kvinnor rätten att kalla sig feminist. Det är ett förtryck i sig.

Allt startade som en frustrerad reaktion 2012 på Facebook. Sarah Delshad upplevde att diskussion­en i samhället om den muslimska kvinnan beskrev henne som en förtryckt varelse. Å andra sidan hördes hon aldrig.

– Ur ett demokratis­kt perspektiv är det ett problem. Sverige anser sig vara ett land i framkant när det gäller mänskliga rättighete­r och individens rätt att företräda sig själv. Men här låg man efter.

När den muslimska kvinnan väl fick utrymme, så var det alltid i egenskap av att vara muslim, sällan som vanlig medborgare.

– Det var alltid i problemati­ska sammanhang och handlade ofta om slöjan. Jag ville bidra till en mer mångfacett­erad bild av den muslimska kvinnan. Det finns lika många bilder, som det finns kvinnor.

Sarah Delshad grundade Muslimska feminister 2012. Det är inte någon vanlig medlemsorg­anisation, utan snarare en opinionsbi­ldande plattform med fokus på representa­tion och muslimska kvinnors rätt att företräda sig själva.

– Jag represente­rar mig själv, inte alla muslimska kvinnor eller alla muslimska feminister. Men jag har många muslimska kvinnor runt mig, såklart.

Frågan om hedersvåld, som dominerar diskussion­en om muslimska kvinnor, tar hon inte.

– Nej, men det betyder inte att jag förnekar att det råder förtryck mot kvinnor i religionen­s namn. Jag tycker att all orättvisa är fruktansvä­rd och jag fördömer hedersfört­ryck, likväl som jag fördömer dem som sliter av kvinnorna slöjorna.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? GRUNDARE. Sarah Delshad grundare av Muslimska feminister.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON GRUNDARE. Sarah Delshad grundare av Muslimska feminister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden