Mitt i Kista

”BABBIS” FYLLER 65 ÅR

Charalampo­s ”Babbis” Faniadis är en känd profil inom Akropolis IF. Kistabon som fann ett paradis i föreningsl­ivet när han kom till Sverige från Grekland fyller 65 den 11 september.

- Jonas Carlsson

Kistabon Charalampo­s ”Babbis” Faniadis har varit ordförande i Akropolis IF i tre omgångar och totalt 23 år. I födelsedag­sintervjun berättar han om flytten till ”paradiset” i Sverige, om livet och föreningsl­ivet.

Charalampo­s Faniadis föddes i Grekland och växte upp i Thessaloni­ki med sina föräldrar och två bröder. Men när han vid 18 års ålder nekades att studera på universite­t kände han sig tvungen att lämna Grekland för Sverige. Hans dåvarande hemland var vid den här tiden en diktatur och med hans familjs v äns te r b a k - grund tillät inte regeringen honom att studera vidare.

– Det var inget lätt beslut att lämna, men det är fortfarand­e det bästa beslut som jag har fattat. Den 13 april 1971 kom jag till centralsta­tionen i Stockholm och jag har varit i Sverige sedan dess, säger Charalompo­s Faniadis.

I diktaturen­s Grekland var det knappast fritt att bilda en förening utan regeringen­s inflytande. Därför var entusiasme­n stor när han i Sverige upptäckte att han kunde medverka fritt i olika föreningar och ta del av demokratin.

– Det var ett paradis, säger Charalampo­s Faniadis.

”Babbis”

har ett stort samhällsen­gagemang och har varit aktiv i flera olika föreningar. Mest känd är han dock för sitt arbete med Akropolis IF där han varit ordförande i 23 år i tre olika sejourer. Det han känner starkast för är den sociala biten och att med hjälp av fotboll och föreningen erbjuda ungdomar något. – A-laget är skyltfönst­ret. Men det är i ungdomsver­ksamheten vi har gjort de verkliga insatserna med att rädda folk från kriminalit­et och knark, säger han och tillägger att han ibland träffat folk som på ett uppskattan­de vis påminner om vad Akropolis betytt för dem.

Charalampo­s Faniadis menar också att det inte enbart är viktigt för ungdomarna att inte hamna snett i livet, utan också att de kan bli förlorade resurser för Sverige.

– Sverige är ett litet land som inte har råd att tappa en enda unge till kriminalit­et och droger.

Han säger ”vi” när han talar om insatser inom föreningsl­ivet för att betona att det är många som gör det möjligt att driva en förening som Akropolis och hjälpa ungdomar.

– Jag vill hylla alla ledare i alla föreningar, säger han.

Han är fortfarand­e engagerad i föreningsl­ivet, även om han inte är lika aktiv som när han arbetade som mest. Han har ännu inte gått helt i pension yrkesmässi­gt, utan vikarierar ibland som lärare.

– Det är inga 60–70 timmar längre, säger han.

När han nu fyller 65 år är det inget som bekymrar honom.

– Livet är vad man gör det till. Visst kan kroppen säga ifrån ibland, men i skallen och hjärtat känner jag mig inte så gammal.

Sverige är ett litet land som inte har råd att tappa en enda unge till kriminalit­et och droger.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ??
FOTO: JONAS CARLSSON
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? FRUN. Charalampo­s Faniadis och hans fru i yngre dagar avbildade på en tavla hemma.
FOTO: JONAS CARLSSON FRUN. Charalampo­s Faniadis och hans fru i yngre dagar avbildade på en tavla hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden