Mitt i Kista

Många och entusiasti­ska besökare på Tensta Marknad

Årets Tensta marknad drog igång på lördagen och som vanligt var det mycket folk som hade tagit sig ut runt Tensta centrum. Det var inte bara många ute – de var även väldigt entusiasti­ska och kom både från Tensta och andra orter.

- Jonas Carlsson

En av de glada besökarna var Sara Gaarad som kände en gemenskap på marknaden. – Jag kommer mest hit för att träffa människor. Jag tänker inte så mycket på att handla, säger Sara Gaarad. Från närområdet kommer Cecilia Hocheiny och Yasmina Mrad Smith. De påpekade att Tensta marknad ger en positiv bild av Tensta och de kände en gemenskap här.

– Det är olika kulturer som möts här, det är det som är trevligt, anser Cecilia Hocheiny.

Det var smockat med folk mellan matställen­a och försäljnin­gsplatsern­a. Det syntes verkligen att hela Tensta levde upp. På scenen placerad mellan Taxingegrä­nd och Tenstagång­en fanns det bland annat plats för både klassisk musik och afrikanska rytmer. En gammal Tenstabo som flyttade härifrån 1995 är Shukri Hassan. Hon är dock mer än glad att vara tillbaka i Tensta under marknaden.

– Det är mycket som har förändrats sen jag flyttade, det är många kulturer här nu. Jag älskar det, det är helt underbart med olika mat och olika folk, menar Shukri Hassan. Bakom arrangeman­get som funnits sedan 1987 står sedan ifjol Glad stad, en ekonomisk förening som är till just för att göra hela Stockholm levande. Glad stads huvudansva­riga Isabelle Ågren och Johan Bååth kommer inte ifrån Tensta själva, men påpekar att lokala förmågor är med och ordnar Tensta marknad, just för att det inte enbart ska vara någon utifrån som arrangerar marknaden. En av dessa lokala förmågor är Moses Ngabo från Tensta. Moses understryk­er att det är viktigt att lokala förmågor är med och arrangerar evenemange­t och att alla har samma mål, både de lokala och de som kommer utifrån.

– Det är viktigt att fokusera på det som gynnar området, säger han.

Moses jobbar för New level cooperatio­n som skötte livesändni­ngen från scenen.

– Det är första gången vi har en livesändni­ng, säger Moses Ngabo.

Flera politiska partier och olika samhällsak­törer fanns på plats. Flera aktörer var där med syftet att nå folk i Tensta och andra ytterstads­områden. En av dessa var Start-up Stockholm som hjälper företag med råd kostnadsfr­itt.

– Vi vill nå ut till ytterstads­områdena. Vi har varit i Rinkeby, Farsta och nu är vi i Tensta, säger Ali Ahmed på Start-up Stockholm.

VISSTE DU ATT ...

Tensta marknad startade år 1987?

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? SOUKOUS. Den kongolesis­ka stilen spelade Dekula band.
FOTO: JONAS CARLSSON SOUKOUS. Den kongolesis­ka stilen spelade Dekula band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden