Mitt i Kista

Butiksdöd öppnar för livsmedel

Hemtex stänger 17 september, Åhléns stänger i december och Jysk har redan stängt. Kommer fler butiker att stänga i Kista galleria? – Nej, men det pågår en rotation hela tiden, säger Magnus Åkesson, regionchef på Citycon.

- Kerstin Gustafsson

Jysk har stängt, Hemtex stänger nu i helgen och Åhléns i december. Enligt Magnus Åkesson, regionchef på centrumäga­ren Citycon, öppnar detta för mer livsmedel: – Vi behöver anpassa utbudet. Vi behöver fler dagligvaru­butiker. Bara fem procent av ytan i Kista är livsmedel, det är lite jämfört med våra övriga centrum.

är naturligt att butiker varierar över tid; en del butiker byter läge inom gallerian, några flyttar ut. Omsättning­stakten de senaste åren har varit 10 procent, vilket är lågt för branschen. På senare tid har den kanske ökat något.

Magnus Åkesson tror att det har flera orsaker. Konkurrens­en från andra gallerior är en, näthandeln en annan. Men Citycon satsar för framtiden. De har låtit utreda vad som händer i upptagning­sområdet under de närmaste 10-15 åren.

– Det geografisk­a upptagning­sområdet blir mindre, samtidigt ökar befolkning­smängden. Det är stor inflyttnin­g till Kista och många nya lägenheter i detaljplan­en.

Antalet invånare förväntas växa med 18 procent under kommande fem åren, och 18 procent till åren som följer.

– Vi behöver anpassa utbudet. Vi behöver fler dagligvaru­butiker. Bara fem procent av ytan i Kista är livsmedel, det är lite jämfört med våra övriga centrum.

I Kista är det modebutike­r som dominerar.

– Näthandeln är en hård konkurrent inom mode, men fortfarand­e är det en ganska liten andel som köper dagligvaro­r på nätet.

Under 2018 kommer tre projekt att ta fart i Kista galleria. Citycon satsar mer på livsmedel, nöjen och planerar även en allmän uppfräschn­ing av gallerian. Dessutom kanske det blir billigare att parkera.

– Vi har haft två timmar fri parkering på helgerna under juli och augusti och fortsätter några månader till. Vi ska utvärdera och se vad det betytt. Men 80 procent av våra kunder kommer utan bil, de åker kommunalt.

Den 1 april i år kom Vanessa Norberg till Hemtex som butikschef. Redan då visste hon att butiken var i farozonen.

– Det var på g, säger hon, det var känt att butiken tappade kunder i jämförelse med andra i företaget.

Vanessa Norberg tror inte att det är Mall of Scandinavi­a som är hotet för handeln i Kista galleria.

– Inte M.O.S, men näthandeln. Nu för tiden kan du få hem varor från Kina, på några dagar. Du behöver inte gå utanför dörren.

Näthandeln plus höga hyror och att Kista tar betalt för parkering, tror Vanessa Norberg är problemet.

– Kista galleria är ett av få centrum som fortfarand­e tar betalt för parkering. Det måste de väl göra, eftersom det finns så många företag här runt omkring.

Nu när butiken säljer ut alla varor är det fullt med folk. Amani Nour Sherefay är en av dem som ser om det finns något intressant.

– Det är tråkigt att de stänger, säger hon, och jättetråki­gt att Åhléns stänger. Jag bor i Sundbyberg och där har de också stängt Åhléns. Det är en butik jag saknar.

Amani Nour Sherefay handlar också på nätet.

– Ja, det gör jag, kläder från butiker som inte finns i Sverige. Men påslakan skulle jag aldrig vilja köpa på nätet, de vill jag se och känna på.

Britt-Marie Johansson är på väg in på Åhléns med sin rullator. Hon tycker att Kista galleria har ett ensidigt utbud.

– Gallerian är bara för dem som jobbar här i Kista, inte för oss som bor här. Jag saknar en riktig livsmedels­butik här i Kista, butikerna här är dyra och har ett begränsat urval. Jag brukar åka till Sollentuna och handla, jag har färdtjänst.

”Jag saknar en riktig livsmedels­butik här i Kista.”

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? SLUT. Åhléns i Kista stänger i december. Utförsäljn­ingen pågår för fullt.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON SLUT. Åhléns i Kista stänger i december. Utförsäljn­ingen pågår för fullt.
 ??  ?? NÄTHANDEL. Amani Nour Sherefay vill inte köpa påslakan på nätet. De måste man se och känna på, säger hon.
NÄTHANDEL. Amani Nour Sherefay vill inte köpa påslakan på nätet. De måste man se och känna på, säger hon.
 ??  ?? STÄNGT. Flera butiker stänger i Kista galleria, men andra öppnar. Fler livsmedels­butiker kommer
STÄNGT. Flera butiker stänger i Kista galleria, men andra öppnar. Fler livsmedels­butiker kommer
 ??  ?? SLUT. Åhléns i Kista stänger i går för fullt.
SLUT. Åhléns i Kista stänger i går för fullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden